Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμνηστία στις ΗΠΑ ψάχνουν οι ελβετικές τράπεζες

Τράπεζες όπου «υπάρχει λόγος να θεωρείται» ότι παραβίασαν φορολογικές νομοθεσίες μπορούν να ζητήσουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παραιτηθεί από τη δίωξη, αλλά ως αντάλλαγμα θα πρέπει να δώσουν στοιχεία για μη δηλωμένους λογαριασμούς και να πληρώσουν πρόστιμα.

Αμνηστία στις ΗΠΑ ψάχνουν οι ελβετικές τράπεζες

Οι 300 τράπεζες της Ελβετίας έχουν «στρατολογήσει» ομάδες λογιστών, νομικών και εργαζομένων, επιδιδόμενες σε αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν στο deadline της 31ης Δεκεμβρίου, μέχρι την οποία θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν αμνηστία από τις ΗΠΑ για την βοήθεια που προσέφεραν σε αμερικανούς πελάτες τους να φοροδιαφύγουν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τράπεζες της Ελβετίας εξετάζουν όλους τους λογαριασμούς προτού ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα δημοσιοποίησης στοιχείων, που αποτελεί την μεγαλύτερη «επίθεση» στο πλαίσιο της αμερικανικής προσπάθειας να πατάξει την εξωχώρια φοροδιαφυγή.

«Το δύσκολο είναι να βρεθούν τα σωστά στοιχεία και να παρακαμφθούν περίπλοκα συστήματα για να έχουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι», δήλωσε ο Davin Fidan, partner της Deloitte. «Αυτό είναι πολύ ακριβό και εμπλέκει δικηγόρους, ιατροδικαστές λογιστές και υπαλλήλους τραπεζών. Μπορεί να χρειαστούν 20, 30 ή 40 άνθρωποι για περισσότερο από τέσσερις ή πέντε μήνες για τις μεγαλύτερες τράπεζες».

Τράπεζες όπου «υπάρχει λόγος να θεωρείται» ότι παραβίασαν φορολογικές νομοθεσίες μπορούν να ζητήσουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παραιτηθεί από τη δίωξη, αλλά ως αντάλλαγμα θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν το πώς βοήθησαν τους αμερικανούς πελάτες τους να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία, να δώσουν στοιχεία για μη δηλωμένους λογαριασμούς και να πληρώσουν πρόστιμα. Οι τράπεζες που δεν κάνουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αυτό ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με ποινικές διώξεις.

Η ελβετική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις τράπεζες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 32 τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων οι Edmond de Rothschild Group, EFG International και Valiant Holding.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v