Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Κόβει κατά $10 δισ. το πρόγραμμα QE

Κόντρα στα προγνωστικά η Fed αποφάσισε να μειώσει από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα $75 δισ. Αμετάβλητα τα επιτόκια. Δέσμευση για διατήρηση φθηνού χρήματος μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 6,5%.

Fed: Κόβει κατά $10 δισ. το πρόγραμμα QE

Την επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά $10 δισ. αποφάσισε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed αποφάσισε να περιορίσει από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα στα $75 δισ. το μήνα από $85 δισ. προηγουμένως. Οι μηνιαίες αγορές treasuries θα μειωθούν στα $40 δισ. από $45 δισ. και των ενυπόθηκων στεγαστικών χρεογράφων στα $35 δισ. από $40 δισ.

Η απόφαση για την επιβράδυνση του προγράμματος λήφθηκε με εννιά θετικές ψήφους και μια αρνητική από τον Eric Rosengren, ο οποίος εκτίμησε ότι η ανεργία συνεχίζει να είναι υψηλή και ο πληθωρισμός αρκετά χαμηλότερα από το στόχο.

"Δεδομένης της σταθερής προόδου προς την πλήρη απασχόληση και την βελτίωση των προοπτικών για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το ρυθμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού" σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως αν τα οικονομικά στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις για τη διαρκή βελτίωση στην αγορά εργασίας και την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, η Επιτροπή θα περιορίσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού σε "μετρημένα βήματα" κατά τις μελλοντικές της συσκέψεις.

Ωστόσο η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως "οι αγορές στοιχείων ενεργητικού δεν βρίσκονται σε προδιαγεγραμμένη πορεία και οι αποφάσεις της Επιτροπής για τον ρυθμό τους θα συνεχίσουν να βασίζονται στο outlook της Επιτροπής για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό".

Η Fed τονίζει στην ανακοίνωση πως θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για όσο καιρό η ανεργία θα παραμένει πάνω από το 6,5% και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό κάτω από το 2,5%. Επιπλέον, σημειώνει πως είναι πιθανό να κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ακόμα και μετά την υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 6,5%, εφόσον το outlook για τον πληθωρισμό συνεχίσει να είναι κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

Αναθεωρεί προς τα πάνω προβλέψεις για αγορά εργασίας

Οι αξιωματούχοι της Fed αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την αγορά εργασίας, προβλέποντας πως το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει στο 6,3% ως το τέλος του 2014 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανεργία μεταξύ 6,4% και 6,8%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν ανάπτυξη 2,8% με 3,2% για το 2014, 3% με 3,4% το 2015 και 2,5% με 3,2% το 2016.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 1,4% με 1,6% το επόμενο έτος, στο 1,5% με 2% το 2015 και στο 1,7% με 2% το 2016.

Βernanke: Το tapering δεν σηματοδοτεί σύσφιξη νομισματικής πολιτικής- Έχει δρόμο η ανάκαμψη

Η απόφαση για την περιστολή του προγράμματος δεν σηματοδοτεί μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Βen Bernanke. Τίποτα από όσα κάναμε σήμερα δεν έχει σαν στόχο να αλλάξει την κατεύθυνση από μια επεκτατική νομισματική πολιτική, πρόσθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε στη συνέντευξη τύπου, πως η σημερινή απόφαση αντανακλά την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας πως η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη πως θα προχωρήσει η βελτίωση της αγοράς εργασίας, σημείωσε. 

Παράλληλα, επισήμανε πως η περαιτέρω μείωση του προγράμματος θα βασιστεί στα οικονομικά στοιχεία. Σε ερώτηση για την επισήμανση της Επιτροπής για “μετρημένα βήματα” απάντησε πως αν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία το πρόγραμμα μπορεί να μειώνεται σταδιακά σε κάθε σύσκεψη ως το τέλος του 2014.

Υπογράμμισε πως οι αγορές μπορεί να αυξηθούν ή να σταματήσουν ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.
Όπως ανέφερε, αν τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, η Fed μπορεί σε μια ή δύο συσκέψεις να μην αποφασίσει την μείωση των αγορών.

Όσον αφορά την στάση της αντικαταστάτριας του στη Fed, ο κ.Bernanke υπογράμμισε πως η Janet Yellen στηρίζει πλήρως τη σημερινή απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v