Ευρωζώνη: Συμφωνία στη χρηματοδότηση διάσωσης τραπεζών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στο πως θα χρηματοδοτηθεί το κλείσιμο προβληματικών τραπεζών. Νίκη της Γερμανίας για την αμοιβαιοποίηση του κόστους. Ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερη συμφωνία σήμερα.

Ευρωζώνη: Συμφωνία στη χρηματοδότηση διάσωσης τραπεζών

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) έκαναν πρόοδο την Τετάρτη σε ορισμένες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου για το κλείσιμο τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης, η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον χρηματοοικονομικό τομέα και να ενισχύσει την ανάπτυξη, μεταδίδει το Reuters.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, λέγοντας πως ελπίζει ότι οι υπουργοί θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν τη συνάντηση που θα έχουν αύριο Πέμπτη η ίδια και άλλοι ηγέτες της ΕΕ.

«Για την αποδοχή του ευρώ από τις χρηματοοικονομικές αγορές, η τραπεζική ένωση είναι πολύ σημαντική», δήλωσε.

Έτσι, οι υπουργοί οικονομικών έχουν λιγότερο από 35 ώρες να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία για τη δημιουργία ενός φορέα και ενός ταμείου για το κλείσιμο των αδύναμων τραπεζών, που θα συμπληρώνει την εποπτεία του τομέα από την ΕΚΤ, εάν βεβαίως τελικά υπογραφεί η συμφωνία αυτήν την εβδομάδα.

Ένα ζωτικής σημασίας σημείο του εγχειρήματος συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων, και αφορά το πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του κλεισίματος τραπεζών.

Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις πιθανότητες συνολικής συμφωνίας για το σχέδιο της αντιμετώπισης προβληματικών τραπεζών αργότερα σήμερα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι τράπεζες θα παράσχουν το μετρητό για την χρηματοδότηση του κλεισίματος των προβληματικών τραπεζών, δίνοντας περίπου 55 δισ. ευρώ μέσα σε μια περίοδο 10 ετών σε ένα Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης.

Δημόσιο χρήμα και δάνειο τύπου Ισπανίας

Μέχρι τότε, όμως, εάν δεν υπάρχει αρκετό χρήμα από τις εισφορές, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιβάλουν επιπλέον εισφορές στις τράπεζες. Και αν δεν αρκεί ούτε αυτό, τότε θα βοηθήσουν κάνοντας χρήση δημοσίου χρήματος.

Εάν μια κυβέρνηση δεν έχει αρκετό χρήμα, τότε μπορεί να δανειστεί από τον ESM, όπως έκανε η ισπανική κυβέρνηση για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της το 2012, σύμφωνα με την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης.

«Στην μεταβατική περίοδο, θα υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση-γέφυρα είτε από εθνικούς πόρους, με την στήριξη τραπεζικών εισφορών, είτε από τον ESM, στο πλαίσιο των συμφωνημένων διαδικασιών», αναφέρει προσχέδιο ανακοίνωσης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Αυτό αποτελεί μια νίκη για τη Γερμανία, η οποία ήταν απρόθυμη να συμφωνήσει οι χώρες της ευρωζώνης να μοιραστούν το κόστος της διάλυσης τραπεζών.

Μετά την λήξη της φάσης της συγκέντρωσης των απαιτούμενων πόρων το 2025, όταν θα έχει «γεμίσει» το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης, (SRF), θα μπορούσε το ίδιο το SRF να συγκεντρώσει επιπλέον χρήματα για έκτακτη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού, αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας.

«Ένα κοινό 'μαξιλάρι' θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Αυτό το 'μαξιλάρι' θα διευκολύνει τους δανεισμούς από το SRF. Ο τραπεζικός τομέας εν τέλει θα είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή μέσω εισφορών που θα επιβληθούν σε όλα τα κράτη-μέλη που θα συμμετέχουν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα άλλο σκέλος της τραπεζικής ένωσης, στο να καταστήσουν την ΕΚΤ επόπτη των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από το τέλος του 2014.

Μένουν οι διευκρινίσεις για τον φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη διάλυση των προβληματικών τραπεζών. Υπάρχει ερωτηματικό αναφορικά με τη νέα διαδικασία κλεισίματος τραπεζών. Έγγραφα που κυκλοφορούν μεταξύ των διπλωματών και τα οποία έχει δει το Reuters, δείχνουν μια περίπλοκη δομή.

«Η πρόταση για την διακυβέρνηση φαίνεται πολύ περίπλοκη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν. «Στην εκκαθάριση μιας τράπεζας, θα θέλαμε να μπορεί να γίνει μέσα σε ένα σαββατοκύριακο το πολύ. Έτσι, οτιδήποτε είναι υπερβολικά βραδύ και πολυεπίπεδο, δεν θα είναι αποτελεσματικό».

Μια γενική συμφωνία μεταξύ των υπουργών σήμερα ως προς το πώς να κινηθούν σε αυτό το θέμα είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το ευρωκοινοβούλιο για την κατάρτιση σχετικής νομοθεσίας.

Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν ποιος θα έχει την εξουσία να κλείνει μια προβληματική τράπεζα στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v