Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέμισαν κρατικό χρέος οι ευρωτράπεζες

Σε καλή θέση στην αφετηρία των stress tests της EBA Πειραιώς και Alpha. Η ενίσχυση των Eurobank και Εθνικής. Προβληματίζει, πανευρωπαικά, η αύξηση της έκθεσης σε κρατικό χρέος. Πρωταθλήτριες οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες.

Γέμισαν κρατικό χρέος οι ευρωτράπεζες

Θωρακισμένες κεφαλαιακά εν όψει των stress tests που θα διενεργήσει το 2014 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στις 64 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ελληνικές τράπεζες καθώς αύξησαν εντός του α΄ εξαμήνου της φετινής χρονιάς τόσο το κοινό τους κεφάλαιο (common equity) όσο και τους δείκτες EBA Core Tier I.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα εν όψει της πανευρωπαικήςς άσκησης διαφάνειας Πειραιώς και Alpha Bank έχουν δείκτη EBA Core Tier I άνω του μέσου όρου των 64 τραπεζών (12,7%). Πρόκειται για στοιχεία που δημοσίευσαν EBA καθώς και οι 64 τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση βάσει κοινής μεθοδολογίας και θα αποτελέσουν βάση αναφοράς για το stress test του 2014.

Ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής και η επικείμενη αύξηση της Eurobank δημιουργούν την αισιοδοξία πως δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης.

Ο δείκτης EBA Core Tier I της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 14,4% με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που δημοσίευσε η τράπεζα σήμερα, ενώ ο δείκτης κοινών κεφαλαίων (common equity) κατά την ίδια ημερομηνία διαμορφώθηκε στο 12,7%. Σημειώνεται ότι στις 31/12/2012 ο δείκτης κοινών κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφωνόταν στο 6,2%.

Η Πειραιώς κατά την 30η Ιουνίου είχε δείκτη EBA Core Tier I 15% και δείκτη κοινών κεφαλαίων (common equity) 13,8%.

Στον αντίποδα η Εθνική Τράπεζα με EBA Core Tier I 8,6% εμφανίζεται χαμηλά στη σχετική κατάταξη που δημοσίευσε η EBA, πρόκειται όμως για απολογιστικά στοιχεία καθώς τη μετάβαση της Finansbank από τυποποιημένο σε εσωτερικό σύστημα υπολογισμού κινδύνου (IRB) o EBA Core Tier I της Εθνικής ανεβαίνει σε pro forma βάση στο 9,2% στις 30/6. Αν συνυπολογισθεί και το κεφαλαιακό όφελος (περίπου 0,7% ) από τη συμφωνία πώλησης της Πανγαία και την προτιμητέα προσφορά για την Αστήρ τότε η Εθνική έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τα κύρια εποπτικά της κεφάλαια, ενώ έχει και την υποχρέωση να μειώσει κατά 40% το ποσοστό της στην Finansbank.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank o δείκτης για το common equity ανήλθε στο 9,6% και το EBA Core Tier I στο 12,4% (στοιχεία 30/06/2013). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι παρά το PSI+ οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν στις 30/6 έκθεση σε χρέος του Δημοσίου ( κυρίως έντοκα γραμμάτια) και δάνεια προς το δημόσιο με την Εθνική να ξεχωρίζει λόγω και του Titlos.

Γέμισαν κρατικά ομόλογα οι ευρωτράπεζες- Στο 11,7% ο δείκτης Core Tier

Σε πανευρωπαική βάση, οι τράπεζες, όπως προκύπτει από την πληροφόρηση που εξέδωσαν εν όψει των stress tests έχουν αυξήσει μετά το 2011 την έκθεση τους στο κρατικό χρέος.

Η ΕΒΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το μερίδιο των ομολόγων των κρατών που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από το Δεκέμβριο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2013.
Η καθαρή έκθεση των τραπεζών σε κρατικό χρέος υποχώρησε κατά 9% το 2011, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε 9,3% μέχρι τον Ιούνιο του 2013, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΒΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους πως οι τράπεζες, ειδικά στην Ιταλία και στην Ισπανία, χρησιμοποιούν τη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά περισσότερων ομολόγων από τις κυβερνήσεις τους.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012, οι ισπανικές τράπεζες είχαν συγκεντρώσει το 89% από τα 199 δισ. ευρώ του ισπανικού χρέους που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια των 64 τραπεζών που ελέγχθηκαν από την EBA. Το αντίστοιχο ποσοστό το Δεκέμβριο του 2010 ήταν 78%. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν συγκεντρώσει το 76% από τα 274 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους, έναντι 59% το Δεκέμβριο του 2010.

Τα νούμερα ήταν μεγάλα και για τις τράπεζες της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βρετανίας.
Ανεξάρτητα από την αύξηση της έκθεσης στο κρατικό χρέος, τα στοιχεία της EBA δείχνουν πως τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν ενισχυθεί. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών που συμμετείχαν στον έλεγχο της ΕΒΑ αυξήθηκαν από το Δεκέμβριο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2013 κατά 80 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε στο 11,7%, από 10% στο τέλος του 2010.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v