Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη ανάκαμψη του συνολικού ΡΜΙ

Ανακάμπτει ο ιδιωτικός τομέας στην ευρωζώνη με πρωτοπόρο τη μεταποίηση. Στο 52,1 ο συνολικός ΡΜΙ ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Ανάπτυξη 0,2% για το δ' τρίμηνο βλέπει η Markit.

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη ανάκαμψη του συνολικού ΡΜΙ

Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 52,1 το Δεκέμβριο από 51,7 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η δεύτερη υψηλότερη ένδειξη από τα μέσα του 2011 και υψηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, στο 51,9.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης εκτινάχθηκε στο 54,8 (από 53,1 τον προηγούμενο μήνα) που είναι το υψηλότερο επίπεδο δυόμιση ετών. Αντιθέτως, ο δείκτης δραστηριοτήτων για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε οριακά, στο 51, από 51,2. 

"Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς αύξηση του συνολικού ρυθμού ανάπτυξης. Είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε τροχιά" δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit και προέβλεψε ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει το τέταρτο τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης 0,2%. 

Για μία ακόμη φορά όμως, οι δείκτες ΡΜΙ δείχνουν το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Στη Γερμανία, ο δείκτης δραστηριοτήτων για τον κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Στη Γαλλία όμως, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό 7 μηνών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v