Mεξικό: Πέρασε ο νόμος για την ενέργεια

Ένα "ιστορικό" νομοσχέδιο ενέκρινε την Πέμπτη το Κογρέσο του Μεξικό, ανοίγοντας το δρόμο για την συμμετοχή ιδιωτών στην αγορά πετρελαίου της χώρας.

Mεξικό: Πέρασε ο νόμος για την ενέργεια

To Μεξικό θα βάλει τέλος στο 75ετες μονοπώλιο της κυβέρνησης στα αποθέματα πετρελαίου, μετά από νομοσχέδιο που ενέκρινε την Πέμπτη το Κογκρέσο της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο νόμος εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων με 354 ψήφους υπέρ και 134 κατά. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από δύο ακόμα νομοθετικά σώματα, τα οποία ελέγχονται από την συμμαχία των κομμάτων που στηρίζουν την μεταρρύθμιση.

Το νομοσχέδιο αναθεωρεί άρθρο του συντάγματος του Μεξικό και επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Chevron να αποκτήσουν μερίδια στο παραγόμενο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan η μεταρρύθμιση μπορεί να αυξήσει τις ξένες επενδύσεις στο Μεξικό ως και κατά $15 δισ. ετησίως και να τονώσει την ανάπτυξη κατά 0,5%.

Η έγκριση του νομοσχεδίου επιτεύχθηκε ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας της χώρας από τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v