Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Μικτές προοπτικές για τράπεζες Ν. Ευρώπης το 2014

Το outlook των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης για το 2014 είναι μικτό, αναφέρει η Fitch. Αναμένει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βλέπει σταθεροποίηση στο προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης.

Fitch: Μικτές προοπτικές για τράπεζες Ν. Ευρώπης το 2014

Οι προοπτικές για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης είναι μικτές, υποστηρίζει σε έκθεση της η Fitch, λέγοντας πως η εικόνα διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Στην Ελλάδα και την Μάλτα όλες οι τράπεζες που αξιολογεί η Fitch έχουν σταθερό outlook και στην Πορτογαλία αρνητικό outlook. Η πλειοψηφία των ισπανικών και ιταλικών τραπεζών έχουν αρνητικό outlook.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως ενώ τα χαρακτηριστικά των τραπεζικών συστημάτων δεν είναι τα ίδια σε κάθε χώρα, επηρεάζονται όλα από τις αδύναμες προοπτικές της οικονομίας. Το ασθενές λειτουργικό περιβάλλον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην ποιότητα των στοιχειών ενεργητικού, με την Fitch να προβλέπει περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κερδοφορία αναμένεται να κινηθεί σε μέτρια επίπεδα εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων. Τα καθαρά έσοδα θα επωφεληθούν από την μείωση των προβλέψεων, από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και από τις προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης καλύπτουν τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας και η Fitch αναμένει πως τα ιδρύματα θα δώσουν προτεραιότητα στην περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης δεν αποκλείει την πιθανότητα επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών για μεμονωμένες τράπεζες.

Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών στη Νότια Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί, με την εξαίρεση της Ελλάδας και της Κύπρου, επισημαίνει η Fitch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v