Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Praet: Πιο "αυστηρή" η ΕΚΤ με τα κρατικά ομόλογα

Σε συνέντευξή του στους FT, ο Πίτερ Πράετ προτείνει να μη θεωρούνται πλέον ασφαλείς τοποθετήσεις τα κρατικά ομόλογα για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Θα ζητείται διακράτηση κεφαλαίων ώστε να στραφεί η ρευστότητα στον ιδιωτικό δανεισμό.

Praet: Πιο αυστηρή η ΕΚΤ με τα κρατικά ομόλογα

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκμεταλλευτεί τον νέο εποπτικό της ρόλο, ώστε να αναγκάσει τις τράπεζες της ευρωζώνης να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα, εξέφρασε ο Πίτερ Πράετ.

Ο Βέλγος τραπεζίτης, που μετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times πως στόχος είναι να σταματήσουν οι τράπεζες της ευρωζώνης να συσσωρεύουν τη διαθέσιμη ρευστότητα σε κρατικά ομόλογα. Για τον λόγο αυτό μια πρόταση είναι να τους ζητηθεί να διακρατούν κεφάλαια έναντι των τοποθετήσεών τους σε κρατικά ομόλογα. Η πρόταση είναι σημαντική αλλαγή των δεδομένων, καθώς μέχρι τώρα τα ομόλογα θεωρούνταν η πιο ασφαλής τοποθέτηση.

Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί αυτή η αλλαγή κατά τη διαδικασία των stress test των 130 μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών οργανισμών, σε συνδυασμό με οποιαδήποτε νέα παροχή φθηνών δανείων από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες (LTRO).

Ο κ. Πράετ δήλωσε πως εάν η διαχείριση των κρατικών ομολόγων «γίνει βάσει του κινδύνου που αποτελούν για τα κεφάλαια των τραπεζών τότε οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα έχουν μικρότερο κίνδυνο να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα που τους παρέχει η κεντρική τράπεζα για να αγοράσουν ακόμη περισσότερα κρατικά ομόλογα» και συμπλήρωσε: «Κι αυτό γιατί οι τράπεζες θα ανησυχούν για τους περιορισμούς που τίθενται στα κρατικά ομόλογα από τα stress tests».

Η θέση του Μάριο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την πλευρά του κράτησε κάποιες αποστάσεις. Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ρωτήθηκε για το θέμα και διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μονομερή επιβολή στάθμισης κινδύνου των διαφόρων κρατικών ομολόγων για τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Τόνισε πως αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αποφασιστεί διεθνώς.

«Είναι, όμως, διαφορετικό θέμα το πώς θα χειριστούμε εμείς τα κρατικά ομόλογα στα δικά μας stress tests. Αυτό δεν σχετίζεται με τις διαφορετικές σταθμίσεις κινδύνου. Η διαχείριση των κρατικών ομολόγων (στα stress tests) θα γίνει όπως και σε όλες τις κατηγορίες των τραπεζικών ισολογισμών», δήλωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v