EE: Πρόταση για στήριξη μηχανισμού εκκαθάρισης από ESM

Την δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το ταμείο εκκαθάρισης της ευρωζώνης από τον ESM προτείνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με έγγραφο που προετοιμάστηκε για το Eurogroup. Θα αποτελεί λύση ύστατης ανάγκης και θα έχει μηδενικό κόστος για τους φορολογούμενους.

EE: Πρόταση για στήριξη μηχανισμού εκκαθάρισης από ESM

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την εκκαθάριση τραπεζών, σύμφωνα με πρόταση που προετοιμάστηκε για την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. 

Η πρόταση φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με τη θέση της Γερμανίας, η οποία δεν θέλει να εκδίδει ο ESM δάνεια για την κάλυψη του κόστους τραπεζικών χρεοκοπιών. 

Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εκκαθάρισης, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από εισφορές των τραπεζών. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι θέλουν να βρεθεί μια άλλη προσωρινή πηγή χρηματοδότησης, μέχρι να συγκεντρωθούν αρκετοί πόροι από τις τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, με βάση την πρόταση ο ESM θα προσφέρει στήριξη όχι μόνο κατά την περίοδο που το ταμείο εκκαθάρισης θα "χτίζει" κεφάλαια, αλλά και αργότερα. 

"Kατά τη διάρκεια σχηματισμού των κεφαλαίων, θα είναι διαθέσιμη ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις αντίστοιχες εθνικές πηγές ή από τον ESM" σημειώνεται στο έγγραφο που έχει δει το Reuters. 

"Όταν το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης εξασφαλίσει πλήρη χρηματοδότηση, οι εθνικές πηγές θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο μηχανισμό στήριξης, τον ESM" επισημαίνεται. 

To έγγραφο τονίζει ωστόσο πως μια τέτοια ενδιάμεση χρηματοδότηση θα αποτελεί λύση ύστατης ανάγκης και θα έχει μηδενικό κόστος για τους φορολογουμένους. 

"Οποιαδήποτε δημόσια στήριξη θα αποπληρωθεί πλήρως, με την επιβολή φόρων στις τράπεζες όταν κρίνεται απαραίτητο, ώστε να οι φορολογούμενοι να μην επηρεάζονται από την χρησιμοποίηση του μηχανισμού" αναφέρει το έγγραφο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v