Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μersch: Δύσκολη μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για ΕΚΤ

Η έλλειψη ενός ευρωομολόγου καθιστά δύσκολη την εφαρμογή μιας πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Yves Mersch.

Μersch: Δύσκολη μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για ΕΚΤ

H απευθείας αγορά στοιχείων ενεργητικού θα δημιουργούσε τεράστιες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Yves Mersch. 

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ κράτησε τα επιτόκια σταθερά την περασμένη εβδομάδα και επανέλαβε ότι διαθέτει επιπλέον εργαλεία αν η ευρωζώνη χρειαστεί περαιτέρω τόνωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Mersh υποστήριξε πως ένα από αυτά τα εργαλεία είναι και η ποσοτική χαλάρωση, που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η αγορά κρατικών ομολόγων είναι κάτι που μπορεί να γίνει στην ευρωζώνη, σημείωσε ο κ. Mersh, προσθέτοντας ωστόσο ότι η έλλειψη ενός ευρωομολόγου καθιστά το εγχείρημα πιο δύσκολο.

"Στην ευρωζώνη δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση το ομόλογο της οποίας θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ" ανέφερε.

"Η δημιουργία χαρτοφυλακίων με κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και στη συνέχεια η αγορά τέτοιων στοιχείων θα δημιουργούσε τεράστιες οικονομικές, νομικές και πολιτικές προκλήσεις στην ΕΚΤ" ανέφερε ο κ. Mersch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v