Gazprom: Ακατανόητη η στάση της ΕΕ για South Stream

Την απογοήτευσή της για τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αγωγό South Stream, και μάλιστα μετά την έναρξη κατασκευής του έργου, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Gazprom.

Gazprom: Ακατανόητη η στάση της ΕΕ για South Stream

Η κατασκευή του South Stream θα προχωρήσει βάσει σχεδιασμού και σε πλήρη συμμόρφωση με τις εθνικές νομοθεσίες και τα διεθνή πρότυπα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Gazprom, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή της για της ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αγωγό και μάλιστα μετά την έναρξη κατασκευής του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο των διακυβερνητικών συμφωνιών για την κατασκευή του South Stream είναι γνωστοποιημένο στο κοινό εδώ και χρόνια, επομένως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις ανησυχίες της τώρα.

Τονίζει δε ότι ο ατυχής χρονισμός είναι ακόμη λιγότερο κατανοητός, δεδομένου ότι έχει δοθεί στον South Stream καθεστώς εθνικής προτεραιότητας σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Η ανακοίνωση της Gazprom:

«Είναι κοινή πρακτική να διασφαλίζονται διακρατικές επενδύσεις μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών προκειμένου να παρέχεται νομική διασφάλιση και σταθερότητα στους επενδυτές. Δεν είμαστε συμβαλλόμενο μέρος σε αυτές τις συμφωνίες, όμως το περιεχόμενό τους είναι γνωστοποιημένο στο κοινό εδώ και χρόνια.

Ως εκ τούτου είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις ανησυχίες της τώρα, μετά από τόσο καιρό, και μετά την έναρξη της κατασκευής του έργου. Αυτός ο ατυχής χρονισμός είναι ακόμη λιγότερο κατανοητός δεδομένου ότι έχει δοθεί στον South Stream καθεστώς εθνικής προτεραιότητας σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Η κατασκευή του South Stream θα προχωρήσει βάσει σχεδιασμού και σε πλήρη συμμόρφωση με τις εθνικές νομοθεσίες και τα διεθνή πρότυπα. Οι εναπομείνασες ρυθμιστικές ερωτήσεις αναφορικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας μπορούν να αποσαφηνιστούν παράλληλα.

Επί του παρόντος έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους ρυθμιστές της Ε.Ε. για το OPAL, το χερσαίο τμήμα του Nord Stream. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκομίσαμε από αυτήν τη διαδικασία προκειμένου να δημιουργήσουμε ομαλά ένα εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο για τα επίγεια τμήματα του αγωγού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v