Gazprom: Ψάχνει λύση στην κόντρα με ΕΕ

Η Gazprom θα καταθέσει τις επόμενες μέρες πρόταση στην Κομισιόν για τον διακανονισμό των κατηγοριών κατάχρησης αγοράς. Λύση σε τρεις με τέσσερις μήνες βλέπει ο Medvedev.

Gazprom: Ψάχνει λύση στην κόντρα με ΕΕ

Η Gazprom θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για να διευθετήσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με την Κομισιόν σχετικά με τις κατηγορίες για μονοπωλιακές πρακτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον της Gazprom για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης με την υπερτιμολόγηση των πελατών, την επιβολή περιορισμών στην μεταπώληση του αερίου της και την παρεμπόδιση ανταγωνιστικών πηγών προμήθειας.

Ο Alexander Medvedev, επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της Gazprom, δήλωσε στους F.T. ότι ο ενεργειακός κολοσσός, η ρωσική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν συμφωνήσει να "προσπαθήσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση".

"Μαζί θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση προτού εκδοθεί ανακοίνωση ενστάσεων (επίσημες ποινές για μονοπωλιακές πρακτικές)" ανέφερε, προσθέτοντας πως ο διακανονισμός θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες των αρχών ανταγωνισμού χωρίς να βλάψει τις δραστηριότητες της Gazprom στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Medvedev μια λύση με τις Βρυξέλλες μπορεί να βρεθεί σε σχετικά σύντομα χρονικό διάστημα, σε τρεις με τέσσερις μήνες. Ο ίδιος ανέφερε στον Eυρωπαίο Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, πως η Gazprom θα παρουσιάσει προσχέδια προτάσεων τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Almunia ανέφερε από την πλευρά του πως η Gazprom "εξέφρασε την προθυμία της να διερευνήσει την πιθανότητα μιας δεσμευτικής συμφωνίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v