Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

American Airlines: Η καλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών

Από τα 20 σεντς που διαπραγματεύονταν η μετοχή της American Airlines τον Νοέμβριο του 2011, σήμερα έχει αγγίξει τα 11 δολάρια. Μεγάλοι κερδισμένοι οι επενδυτές που στοιχημάτισαν υπέρ της εταιρείας όταν αυτή κατέρρεε.

American Airlines: Η καλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών
Όταν η μητρική της American Airlines, η AMR Corp, υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία τον Νοέμβριο του 2011, οι μετοχές της «κατακρημνίστηκαν» στα 20 σεντς και η εταιρεία σύντομα διεγράφη από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ολόκληρη η εταιρεία αποτιμώνταν κάτω των 90 εκατ. ευρώ –ποσό μικρότερο από την τυπική τιμή για ένα νέο επιβατικό αεροσκάφος- και τα ανώτατα στελέχη και οι νομικοί της εκπρόσωποι προειδοποίησαν τους μετόχους ότι θα μπορούσαν να εξαλειφθούν, όπως συμβαίνει συνήθως στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των εταιρειών που υπάγονται στο Chapter 11.

Σήμερα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, καθώς η American ετοιμάζεται να κλείσει τη συμφωνία συγχώνευσης με την US Airways Group, η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται κοντά στα 11 δολάρια, και μια μικρή ομάδα επενδυτών που στοιχημάτισαν υπέρ της εταιρείας όταν αυτή κατέρρεε, ετοιμάζεται να δρέψει σημαντικότατα κέρδη, από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Και αυτό, εν μέρει, χάρη σε μια πρόβλεψη στη συμφωνία –την οποία λίγοι έχουν προσέξει- που θα μπορούσε να «μεταφραστεί» σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά για αυτούς στη νέα συνδυασμένη εταιρεία, που θα ονομάζεται American Airlines Group.

Ο Brett Kramer, managing partner της Pinnacle Investment Advisors αγόρασε μετοχές αξίας 50.000 δολαρίων της American τον Φεβρουάριο, στην τιμή των 1,35 δολαρίων ανά μετοχή, λίγες ημέρες προτού ανακοινωθεί η συγχώνευση. Σήμερα, οι μετοχές της Pinnacle αξίζουν περισσότερα από 413.000 δολάρια.

Στους μεγάλους νικητές ενδέχεται να περιλαμβάνονται οι JP Morgan Securities, Solus Alternative Asset Management, Marathon Asset Management και Pentwater Capital Management, οι οποίες είχαν μεγάλες τοποθετήσεις στις μετοχές της American στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Για τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της American σε ιστορικά χαμηλή τιμή κλεισίματος πριν από δυο χρόνια, η 40πλάσια άνοδος της μετοχής αποτελεί την καλύτερη απόδοση της περιόδου από οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη αμερικανική εταιρεία με τρέχουσα αξία τουλάχιστον 300 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet που επικαλείται η Wall Street Journal.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περίπου 120 επιχειρήσεις με περιουσιακά στοιχεία άνω των 500 εκατ. δολαρίων που έχουν υποβάλει αίτηση για χρεοκοπία από το 2008, σύμφωνα με τον αναλυτή της CRT Capital Group, Kevin Starke. Όπως αναφέρει, εάν δεν «βουλιάξει» η τιμή της μετοχής της νέας American, τότε μόνο οι μέτοχοι της American και της εταιρείας διαχείρισης mall General Growth Properties θα καταλήξουν να κατέχουν μετοχές αξίας μεγαλύτερης της μέσης τιμής κατά το έτος πριν την αίτηση για χρεοκοπία.

Η General Growth υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 25 σεντς τότε, όμως μέχρι τον Μάρτιο του 2010 διαπραγματεύονταν πάνω από τα 14 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v