Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη:Σε χαμηλό 4ετίας οι τιμές παραγωγού

Μείωση στις τιμές παραγωγού της ευρωζώνης τον Οκτώβριο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση. Επανέρχονται τα σενάρια αποπληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη.

Ευρωζώνη:Σε χαμηλό 4ετίας οι τιμές παραγωγού

Δυσμενέστερα των προβλέψεων είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τις τιμές παραγωγού. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν αύξηση στις τιμές παραγωγού κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και μικρότερη μείωση κατά 1% σε ετήσια βάση.

Το επίπεδο του Οκτωβρίου είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 4 ετών και αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή μείωση που καταγράφηκε στις τιμές ενέργειας κατά 1,4%. 

Αύξηση τιμών παραγωγού καταγράφηκε μόλις σε τρεις χώρες (Εσθονία, Κύπρο και Μάλτα) ενώ σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός παραγωγού είχε θετικό πρόσημο μόνο στην Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Φινλανδία. 

Στη Γαλλία ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 1,4% σε ετήσια βάση στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2009. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v