Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Constancio: Θα αυξηθούν οι συγχωνεύσεις τραπεζών σε ΕΕ

Σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ θα οδηγήσει η δημιουργία του ενιαίου τραπεζικού μηχανισμού εποπτείας, δήλωσε τη Δευτέρα ο V. Constancio. Βλέπει αύξηση συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αλλαγή μοντέλου χρηματοδότησης.

Constancio: Θα αυξηθούν οι συγχωνεύσεις τραπεζών σε ΕΕ

H συγκρότηση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας στην ευρωζώνη αναμένεται να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και να αυξήσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Vitor Constancio. 

Σημειώνεται ότι ο V. Constancio είναι ένα από τα δύο μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου που έχουν αναλάβει το έργο της συγκρότησης του νέου εποπτικού μηχανισμού (SSM) υπό τη σκέπη της ΕΚΤ. 

Ο SSM θα αναλάβει το ρόλο της τραπεζικής εποπτείας στο σύνολο της ευρωζώνης, εφαρμόζοντας τους ίδιους κανονισμούς και στα 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

"Βλέπω ότι ο SSM θα δημιουργήσει τις συνθήκες για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς" ανέφερε ο κ. Constancio σε ομιλία που έδωσε στο Δουβλίνο. 

"Δεν θα μου προξενούσε έκπληξη αν ο SSM οδηγούσε σε μια περίοδο αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, κυρίως μέσω περισσότερων εξαγορών και συγχωνεύσεων" τόνισε, προσθέτοντας πως περιμένει μια σταδιακή συρρίκνωση στο συνολικό μέγεθος του τραπεζικού τομέα κατά τα επόμενα χρόνια. 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν κυρίως τράπεζες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών, αντί για τις αγορές κεφαλαίου, όπως κάνει η πλειοψηφία των εταιρειών στις ΗΠΑ. Ο κ. Constancio υποστήριξε πως το μοντέλο αυτό μπορεί να αλλάξει.

"Μπορούμε να προβλέψουμε ότι στην πορεία οι ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο" τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v