Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Υψηλό 2,5 ετών για τον ΡΜΙ μεταποίησης

Η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη προειδοποιεί η Markit. Γαλλία και Ισπανία είναι οι μεγαλύτερες εστίες κινδύνου. Δεν παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης.

Ευρωζώνη: Υψηλό 2,5 ετών για τον ΡΜΙ μεταποίησης

Στο υψηλότερο επίπεδο δυόμιση ετών εκτινάχθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων του κλάδου μεταποίησης της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 51,6 το Νοέμβριο από 51,3 τον προηγούμενο μήνα και αποδεικνύεται υψηλότερος της αρχικής εκτίμησης που περιοριζόταν στο 51,5.

Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι αδύναμη και πως η συνεχιζόμενη συρρίκνωση δραστηριοτήτων σε Γαλλία και Ισπανία είναι απογοητευτική.

"Τα στοιχεία ΡΜΙ Νοεμβρίου είναι θετικά στο σύνολό τους, αλλά υποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί λόγοι ανησυχίας σε ότι αφορά την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η μεγάλη ανησυχία είναι η Γαλλία" δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit. 

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης βρίσκεται για πέμπτο συνεχή μήνα πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων και πως πλέον ο δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. "Οι πιο νότιες χώρες εξακολουθούν να απογοητεύουν ειδικότερα Γαλλία και Ισπανία όπου η συρρίκνωση είναι εμφανής" δήλωσε ο Γουίλιαμσον και συμπλήρωσε: "Η άλλη μεγάλη ανησυχία είναι πως εξακολουθεί να μειώνεται η απασχόληση, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν γίνουν πιο ανταγωνιστικές".

Στη Γαλλία, η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου αποδεικνύεται ηπιότερη των αρχικών εκτιμήσεων, αλλά εξακολουθεί να προβληματίζει. Συγκεκριμένα, η τελική ένδειξη φέρει τον ΡΜΙ στο 48,4 (που είναι χαμηλό πέντε μηνών) από 49,1 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται πάντως, πως η αρχική ένδειξη Νοεμβρίου ήταν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, στο 47,8.

Στην Ισπανία, ο δείκτης ΡΜΙ βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων τους τρεις τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v