Ισπανία: Πέρασε ο νόμος για αναβαλλόμενο

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε την Παρασκευή τον νόμο για την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες. Στα €30 δισ. η κεφαλαιακή ενίσχυση.

Ισπανία: Πέρασε ο νόμος για αναβαλλόμενο

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την Παρασκευή νόμο για την τόνωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και την προετοιμασία τους για τα ευρωπαϊκά stress test, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Soraya Saenz de Santamaria.

Ο νόμος επιτρέπει στις τράπεζες να μετατρέψουν 30 δισ. ευρώ αναβαλλόμενων φόρων σε εκπτώσεις φόρων, οι οποίες στο πλαίσιο των νέων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ υπολογίζονται ως εποπτικά κεφάλαια.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών κ. Luis De Guindos ανέφερε από την πλευρά του πως οι ισπανικές τράπεζες έχουν περίπου 50 δισ. από αναβαλλόμενους φόρους. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. De Guindos ανέφερε ότι το 60% των φόρων αυτών θα υπολογιστούν ως κεφάλαια.

"Αν δεν κάνουμε την αλλαγή αυτή, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα θα είναι σε δυσχερή θέση έναντι των ανταγωνιστών του" σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται καθαρά για λογιστικό ζήτημα.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου, στην έκθεση που δημοσίευσε για τον τραπεζικό τομέα της χώρας. Η δυνατότητα να υπολογιστούν οι αναβαλλόμενοι φόροι ως μαξιλάρι “μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, καθώς θα ενισχύσει την ποιότητα των κεφαλαίων” επισημαίνεται στην έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v