Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστική υποχώρηση του ΡΜΙ στην ευρωζώνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο 3μήνου υποχώρησε ο ΡΜΙ αγγίζοντας το 51,5. Προβληματισμός για την πορεία της εύθραυστης ανάκαμψης στην ευρωζώνη. Σε αντίθετη πορεία οι οικονομίες Γαλλίας και Γερμανίας.

Αιφνιδιαστική υποχώρηση του ΡΜΙ στην ευρωζώνη

Χαμηλότερος των προσδοκιών αποδεικνύεται ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε το Νοέμβριο στο 51,5 από 51,9 τον προηγούμενο μήνα, ενώ μάλιστα οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω ενίσχυση στο 52. Η ένδειξη του Νοεμβρίου είναι η χαμηλότερη των τελευταίων τριών μηνών και δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την πορεία της εύθραυστης ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση προκύπτει από τον κλάδο των υπηρεσιών, όπου ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 50,9 από 51,6 τον προηγούμενο μήνα, ενώ περίμεναν περαιτέρω αύξησης το 5,9. Αντιθέτως στον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ενισχύθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο 51,5 από 51,3 τον προηγούμενο μήνα.

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται οι οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας ενισχύθηκε σε υψηλό 29 μηνών αγγίζοντας το Νοέμβριο το 52,5 από 51,6 που προέβλεπαν οι αναλυτές σύμφωνα με τη FactSet. Στη Γαλλία όμως, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, στο 47,8, έναντι εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του στο 49,7. Επισημαίνεται ότι το 50 διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τη Γαλλία να παραμείνει σε ύφεση και το τέταρτο τρίμηνο του έτους μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο» αναφέρει ο αναλυτής Τζακ Κένεντι της Markit. 

"Τα στοιχεία της Γαλλίας είναι βασική αιτία για τη μείωση του συνολικού ΡΜΙ, αλλά υπάρχουν και άλλες ενδείξεις αδυναμίας στην ευρωζώνη" δηλώνει ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Κρις Γουίλιαμσον συμπληρώνοντας πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ανάπτυξη 0,2% για το τρέχον τρίμηνο. "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναπτύσσεται" δηλ΄νωνει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v