Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Εξετάζει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων 0,1%

Την μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,1% εξετάζει η ΕΚΤ. Θα είναι η πρώτη φορά που η προσαρμογή του επιτοκίου θα είναι μικρότερη από 0,25%. Δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση για την πρόταση στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

ΕΚΤ: Εξετάζει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων 0,1%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια μικρότερη από την συνηθισμένη περικοπή του επιτοκίου καταθέσεων, αν οι αξιωματούχοι αποφασίσουν να το μειώσουν σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία, ανέφεραν δύο πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες στο – 0,1%.

Σημειώνεται ότι θα είναι πρώτη φορά που η προσαρμογή του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα θα είναι μικρότερη από 0,25%.

Η πρόταση που έχει συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα κερδίσει την στήριξη της πλειοψηφίας των μελών, πρόσθεσαν οι πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη του Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα στην Φρανκφούρτη, έχουν δηλώσει πως ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων συμπεριλαμβάνεται στα πιθανά μέτρα για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού. 

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Bloomberg.

Στις 7 Νοεμβρίου ο Mario Draghi είχε δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι "τεχνικά έτοιμη" για ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων. Μια εβδομάδα αργότερα το μέλος του Peter Praet είχε υποστηρίξει πως είναι πιθανό να μειωθεί το επιτόκιο κάτω από το μηδέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v