Αμερικανικά funds ποντάρουν σε τράπεζες ευρωζώνης

T Rowe Price, η BlackRock και Wadle & Reed είναι μερικά από τα funds που τοποθετούνται σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Η έκθεσή τους αυξήθηκε κατά 40% από τον Ιούνιο. Γιατί ποντάρουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο της ευρωζώνης.

Αμερικανικά funds ποντάρουν σε τράπεζες ευρωζώνης

Μεγάλα στοιχήματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαναν αμερικανικά fund τους τελευταίους 4 μήνες ποντάροντας στην ανάκαμψη των τραπεζών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times, από τον Ιούνιο η αξία των μετοχών που κατέχουν αμερικανικά funds στις 10 μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου αυξήθηκε κατά 40%. Ο αριθμός των μετοχών ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν αμερικανικά funds ενισχύθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο, μετά από μεγάλες επενδύσεις ομίλων όπως η T Rowe Price, η BlackRock και η Wadle & Reed.

Ο Jason White, της T Rowe Price επιβεβαιώνει ότι αυξήθηκε η έκθεση της εταιρείας σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών αφενός λόγω αποτιμήσεων, αφετέρου λόγω των βελτιωμένων συνθηκών. «Ο άνεμος για την οικονομία δεν είναι πλέον αντίθετος, αλλά ούριος… ή τουλάχιστον υπάρχει νηνεμία και αυτό μπορεί να είναι πολύ θετικό» δήλωσε στους FT και συμπλήρωσε: «Ακόμη κι αν απλώς σταμάτησε η επιδείνωση της κατάστασης, αυτό μπορεί να είναι μεγάλος καταλύτης για τις μετοχές».

«Ορισμένοι επενδυτές και τραπεζίτες αναφέρουν ότι η επιστροφή των αμερικανικών κεφαλαίων στον χρηματοοικονομικό κλάδο της ευρωζώνης ενθαρρύνεται από την εκτίμηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Γηραιάς Ηπείρου αρχίζουν να αποκτούν τον έλεγχο του κλάδου" σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει «αναθεώρηση της ποιότητας του ενεργητικού» των τραπεζών της ευρωζώνης για να ακολουθήσει η πανευρωπαϊκή διαδικασία των stress test. Η Ruth Nagle, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου για τον χρηματοοικονομικό κλάδο της BlackRock Global Opportunities, κάνει επίσης λόγο για «πρόοδο» αναφερόμενη στον εποπτικό ρόλο που αναλαμβάνει η ΕΚΤ για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, η - οριακή έστω- ανάπτυξη που κατέγραψε η ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ερμηνεύεται από πολλούς επενδυτές ως σαφής ένδειξη ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v