Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Νέα γραμμή πίστωσης η πιο πιθανή λύση για Λισαβόνα

H Πορτογαλία θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια νέα γραμμή πίστωσης, με την λήξη του νέου προγράμματος διάσωσης, εκτιμά η Fitch. Δεν βλέπει πιθανή μια αναδιάρθρωση χρέους ή επιμήκυνση των ομολόγων.

Fitch: Νέα γραμμή πίστωσης η πιο πιθανή λύση για Λισαβόνα

Η Πορτογαλία μπορεί να εξασφαλίσει από τους διεθνείς δανειστές μια γραμμή πίστωσης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούνιο, καθώς η δυναμική του χρέους της χώρας αρχίζει να σταθεροποιείται, εκτιμά η Fitch.

O διεθνής οίκος υποστηρίζει ακόμα σε έκθεση του πως το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωση χρέους με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ή μιας επιμήκυνσης συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα.

Αναλυτικά, η Fitch προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα κορυφωθεί το 2014-15 στο 129% του ΑΕΠ και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το 2016 και έπειτα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 115% του ΑΕΠ το 2022. Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει ότι στο διάστημα 2016-2022 η χώρα θα έχει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, έναντι μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,3% του ΑΕΠ κατά την δεκαετία πριν το 2008.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι από την αρχή του προγράμματος το 2011 εκτιμούσε πως η Πορτογαλία θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τον επίσημο τομέα και μετά τον Ιούνιο του 2014. Η Fitch εκτιμά ότι είναι πιο πιθανό να χορηγηθεί στην Πορτογαλία μια πιστωτική γραμμή με αυξημένους όρους (enhanced conditions credit line) από μια προαιρετική πιστωτική γραμμή.

Ακόμα και αν το πρόγραμμα διάσωσης εκτροχιαστεί από πολιτικές αναταράξεις ή από μια πιο σκληρή στάση των επίσημων δανειστών, η Fitch δεν βλέπει πιθανή μια αναδιάρθρωση χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) γιατί θα κρατούσε την χώρα έξω από τις αγορές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η δυναμική του χρέους της Πορτογαλίας δεν είναι τόσο αρνητική όσο του ελληνικού χρέους, όταν πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή χρέους το 2012.

Αντίστοιχα, η Fitch δεν πιστεύει ότι η Πορτογαλία θα επιδιώξει μια επιμήκυνση των ομολόγων για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Αν και μια επιμήκυνση θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες από τον επίσημο τομέα, ενδέχεται να επηρεάσει την έξοδο στις αγορές. Αν η Πορτογαλία διαπραγματευτεί μια πιστωτική γραμμή στις αρχές του 2014, ενδέχεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ανοίξει το δρόμο για μια επιστροφή στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v