Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή στη δομή της ΕΒΑ ζητά ο Enria

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής ζητά να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών θεσμών. Τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης της ΕΒΑ με μείωση του ρόλου των εθνικών αρχών.

Αλλαγή στη δομή της ΕΒΑ ζητά ο Enria

Σαφή προειδοποίηση διατυπώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής τονίζοντας ότι η ευρωζώνη ανοίγει το δρόμο στην επόμενη κρίση. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Andrea Enria τονίζει ότι τα όποια πλεονεκτήματα υπάρξουν από τη διαδικασία των stress test - που θα διεξαχθούν το νέο έτος - θα εκμηδενιστούν εάν δεν βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και εάν μειωθεί ο ρόλος και η ευθύνη των εθνικών αρχών. Ο κ. Enria ζητά συγκεκριμένα, αλλαγή στον τρόπο διοίκησης της ΕΒΑ και κατάργηση της λογικής των διακρατικών επιτροπών.

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και όχι να λαμβάνονται οι αποφάσεις εν μέσω κρίσης από διαδικασία επιτροπών» δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times και συμπληρώνει: «Οι επιτροπές σε μία κρίση δεν λειτουργούν γιατί υπάρχουν συγκρούσεις». Επισημαίνεται ότι η ΕΒΑ διοικείται από επιτροπή εκπροσώπων των 28 μελών της ΕΕ.

Ο κ. Enria είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έρχεται σε αντίθεση με τη Γερμανική θέση τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να δοθεί περισσότερη ισχύς σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προ ημερών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε σε σύγκρουση και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης.

«Ειδικότερα η διαδικασία για την εκκαθάριση των τραπεζών είναι πολύ γραφειοκρατική, με υπερβολική εμπλοκή των αντιπροσώπων των κρατών – μελών» σχολιάζουν οι Financial Times. «Μας δίνεται χρονικό περιθώριο 24 ωρών για διαμεσολάβηση (στην εκκαθάριση μίας τράπεζας) και μας δίνεται μία δομή διοίκησης που είναι ανέφικτη» δηλώνει ο κ. Enria και συμπληρώνει: «Μας δίνουν ευθύνες, αλλά βάζουν τόσες εθνικές δικλείδες ασφαλείας που ορισμένες φορές ανησυχώ ότι δεν θα μπορούμε να αποδώσουμε»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v