Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Επιτακτικό να στηρίξουμε την οικονομία

H Janet Yellen δεσμεύτηκε ενώπιον της Γερουσίας να μην αποσύρει την νομισματική τόνωση προτού διασφαλιστεί η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. Τόνισε ότι το QE δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για τράπεζες.

Yellen: Επιτακτικό να στηρίξουμε την οικονομία

Η υποψήφια επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας πως δεσμεύεται να προωθήσει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, τονίζοντας πως θα διασφαλίσει ότι η νομισματική τόνωση δεν θα αποσυρθεί νωρίτερα από ότι χρειάζεται.

"Θεωρώ επιτακτικό να κάνουμε ότι μπορούμε για να προωθήσουμε μια ισχυρή ανάκαμψη" ανέφερε η κ. Yellen κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Γερουσία.

"Είναι σημαντικό να μην αποσύρουμε την στήριξη για όσο διάστημα η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και τα διαθέσιμα εργαλεία για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται στο μηδέν" σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κ. Yellen υποστήριξε ότι "οι αγορές στοιχείων ενεργητικού έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας" και στην βελτίωση των προοπτικών.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το πρόγραμμα "δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον". Παράλληλα επισήμανε την δέσμευση της στον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2% και για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

"Μια ισχυρή ανάκαμψη θα επιτρέψει στην Fed να μειώσει την νομισματική διευκόλυνση και την στήριξη από τα μη συμβατικά μέτρα, όπως η αγορά στοιχείων ενεργητικού" ανέφερε. "Η στήριξη της ανάκαμψης σήμερα είναι το πιο σίγουρο μονοπάτι για την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική προσέγγιση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική" πρόσθεσε.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και μετά τον περιορισμό του QE

H υποψήφια επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδά και μετά την έναρξη της σταδιακής επιβράδυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

"Καθώς το πρόγραμμα αυτό θα περιορίζεται σταδιακά, έχουμε διαμηνύσει πως αναμένουμε να διατηρήσουμε μια εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική για κάποιο χρονικό διάστημα και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι πως θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε μια ισχυρή ανάκαμψη" σημείωσε.

"Τα χαμηλά επιτόκια βλάπτουν τους αποταμιευτές, είναι απολύτως σωστό αυτό. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε φυσιολογικά επιτόκια μέχρι να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα και η οικονομία" δήλωσε.

Προτεραιότητα η εποπτεία των μεγάλων τραπεζών

Η κ. Yellen υπογράμμισε πως η Fed στοχεύει να βελτιώσει την εποπτεία των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

“Η Fed ευελπιστεί να βελτιώσει την εποπτεία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των «πολύ μεγάλων για να αποτύχουν τραπεζών» πρέπει να είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες στην περίοδο μετά το κραχ του 2008” επισήμανε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v