Κύπρος: Στα 11,5 δισ. ο τραπεζικός δανεισμός

Παρά τις συνεχείς εκροές καταθέσεων, το συνολικό ύψος της ρευστότητας δεν παρουσιάζει μεταβολή τους τελευταίους έξι μήνες με τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα (ELA) να αντικαθιστάται μερικώς από μεσοπρόθεσμη ρευστότητα.

Κύπρος: Στα 11,5 δισ. ο τραπεζικός δανεισμός
Στα €11,5 δισ. παρέμεινε τον Οκτώβριο η στήριξη ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την κεντρική τράπεζα και την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, μεταδίδει το Stockwatch.

Παρά τις συνεχείς εκροές καταθέσεων, το συνολικό ύψος της ρευστότητας δεν παρουσιάζει μεταβολή τους τελευταίους έξι μήνες με τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα (ELA) να αντικαθιστάται μερικώς από μεσοπρόθεσμη ρευστότητα μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής που διενεργεί η ΕΚΤ.

Η έκτακτη ρευστότητα (ELA) μειώθηκε μετά τον Ιούλιο, όταν η Τρ. Κύπρου έγινε αντισυμβαλλόμενο μέρος για πράξεις νομισματικής πολιτικής με την ΕΚΤ.

Τον Οκτώβριο η έκτακτη ρευστότητα διαμορφώθηκε στα €9,9 δισ. όση ήταν και το Σεπτέμβριο έναντι €11,1 δισ. τον Ιούλιο.

Η ρευστότητα μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής, που παραχωρείται από την ΕΚΤ, ανήλθε στο €1,6 δισ. όπως και το Σεπτέμβριο.

Η στήριξη του συστήματος από το ευρωσύστημα αναρριχήθηκε σε επίπεδα πέραν των €10 δισ. από τον Απρίλιο του 2012 και έφθασε τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τα €13,6 δισ., προτού αρχίσει να υποχωρεί.

Αν και οι κεντρικές τράπεζες δεν δημοσιεύουν λεπτομερή στοιχεία, σχεδόν όλο το ποσό φαίνεται να αφορά την Τράπεζα Κύπρου.

Η Τράπεζα εξήλθε από καθεστώς εξυγίανσης τον Ιούλιο αποκτώντας τη δυνατότητα άντλησης μεσοπρόθεσμης ρευστότητας από το ευρωσύστημα, προς αντικατάσταση μέρους της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας (ELA).

Έκτοτε ο ELA μειώθηκε κατά €1,2 δισ. και η Τράπεζα εκτιμά ότι θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης που ενέκρινε η διοίκηση της Τράπεζα, η έκτακτη ρευστότητα θα μειωθεί σε επίπεδα κοντά στο €2 δισ. μέχρι το 2017.

Για να μειωθεί η ρευστοτική στήριξη του συστήματος, οι τράπεζες θα πρέπει να ανακόψουν την εκροή καταθέσεων που παρατηρείται στο σύστημα. Μόνο το 2013, οι καταθέσεις στο σύστημα μειώθηκαν κατά περίπου €23 δισ., περιλαμβανομένων και των καταθέσεων που «κουρεύτηκαν».

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κεντρική τράπεζα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την ρευστοτική κατάσταση του τραπεζικού τομέα και θα είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα στο σύστημα.

Οι κυπριακές αρχές, αναφέρει το μνημόνιο, θα πρέπει να είναι έτοιμες να μελετήσουν την έκδοση περαιτέρω κρατικών εγγυήσεων, εάν και όσο χρειαστεί για να διασφαλίσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v