Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τολμηρή πρωτοβουλία ιδιωτών για Fannie και Freddie

Ομάδα από hedge fund και εταιρείες private equity αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να αποκτήσουν τον έλεγχο των Fannie Mae και Freddie Mac. Τι αποκαλύπτουν οι FT και ποιοι μετέχουν στο τολμηρό σχήμα.

Τολμηρή πρωτοβουλία ιδιωτών για Fannie και Freddie

Ομάδα επενδυτών από hedge funds και εταιρείες private equity ετοιμάζουν πρόταση για αγορά μεγάλου ποσοστού στις Fannie Mae και Freddie Mac σε μία ύστατη προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που ελέγχει τους οίκους χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων εδώ και πέντε χρόνια.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times στόχος του σχεδίου είναι να συγκεντρωθούν «δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικών κεφαλαίων στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων ώστε να επιταχυνθούν και οι μεταρρυθμίσεις για την χρηματοδότηση κατοικιών που έχουν παγώσει στο Κογκρέσο.

Στην ομάδα των επενδυτών περιλαμβάνονται ονόματα που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της συνολικής αξίας των προνομιούχων μετοχών των Fannie και Freddie, οι οποίοι παλεύουν να δώσουν κάποια αξία στην τοποθέτησή τους αφού οι όροι της κρατικής επιτροπείας την έχουν εκμηδενίσει.

«Το μέλλον αυτών των δύο οίκων είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που δεν έχει λύσει ακόμη η Ουάσιγκτον στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης και θα μπορούσε να διακυβεύσει την ανάκαμψη του αμερικανικού κλάδου κατοικιών, αλλά και την ευρύτερη οικονομία, καθώς Freddie και Fannie εγγυώνται περίπου το 85% των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ» σχολιάζουν οι Financial Times.

Στους επενδυτές που μετέχουν στην πρωτοβουλία περιλαμβάνονται οι Claren Road Asset Management, Fairholme Funds, Blackstone’s GSO arm, Paulson & Co και Perry Capital, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις που επικαλούνται οι FT. Η ομάδα απευθύνει μάλιστα προσκλητήριο και σε άλλους να συμμετάσχουν. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο των βασικών δραστηριοτήτων των Freddie και Fannie και η εγγύηση των ενυπόθηκων τίτλων με νέα κεφάλαια.

«Θα είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην ιστορία και θα δείξει πως μπορεί να γίνει η μεταρρύθμιση αυτών των οίκων χρησιμοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια» αναφέρει μέλος της ομάδας των επενδυτών και συμπληρώνει: «θα αγοράσουμε την πλατφόρμα και να την ενισχύσουμε με νέα κεφάλαια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v