Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Σε χαμηλό 4ετίας η ανεργία

Η Τράπεζα της Αγγλία αναβαθμίζει προβλέψεις για την οικονομία αλλά δηλώνει ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Σε χαμηλό 4ετίας η ανεργία το τρίτο τρίμηνο.

Βρετανία: Σε χαμηλό 4ετίας η ανεργία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία το γ' τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η ανεργία μειώθηκε στο 7,6%, έναντι του 7,7% το προηγούμενο τρίμηνο. 

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομία αλλά και για το ρυθμό μείωσης της ανεργίας σπεύδοντας ωστόσο να διαβεβαιώσει άπαντες πως δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, η ΒοΕ στην έκθεση για τον πληθωρισμό αναφέρει ότι ο στόχος για μείωση της ανεργίας στο 7% εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 εάν τα επιτόκια παραμείνουν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση. Διευκρινίζει όμως, ότι εάν τα επιτόκια αυξηθούν, τότε ο στόχος του 7% για την ανεργία θα επιτευχθεί στα τέλη του 2016.

Επίσης ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% στις αρχές του 2015 (δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε τέλος την πρόβλεψή της για την οικονομία βλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 0,9% για το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Για το έτος, η ΒοΕ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,4%. Για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 2,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,5%.

«Στη Βρετανία εδραιώνεται η ανάκαμψη. Η οικονομία αναπτύσσεται σθεναρά καθώς αίρεται η αβεβαιότητα και η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών ξεκλειδώνει τη ζήτηση» αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v