Λονδίνο: Ασκήσεις κυβερνοπολέμου στις τράπεζες

Οι ασκήσεις προσομοίωσης πιθανότατα θα περιλαμβάνουν το πώς οι τράπεζες διασφαλίζουν την διαθεσιμότητα ρευστού από ATM, ή πως θα χειριστούν μια έλλειψη ρευστού στην χονδρική αγορά και πόσο καλά επικοινωνούν και συντονίζονται με τις αρμόδιες αρχές και μεταξύ τους.

Λονδίνο: Ασκήσεις κυβερνοπολέμου στις τράπεζες

Χιλιάδες εργαζομένων σε δεκάδες χρηματοοικονομικές εταιρείες του Λονδίνου θα «υποβληθούν» σήμερα σε... στρατιωτικά γυμνάσια, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσο καλά μπορούν να χειριστούν μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση.

Στο πλαίσιο της δοκιμασίας με την ονομασία "Waking Shark II", που είναι μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις προσομοίωσης αυτού του τύπου που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ παγκοσμίως, οι εταιρείες θα «βομβαρδιστούν» με μια σειρά ανακοινώσεων και σεναρίων, όπως για παράδειγμα μιας μεγάλης «επίθεσης» σε συστήματα υπολογιστών που θα έπληττε τις χρηματιστηριακές αγορές και θα αποκαλύπτονταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η άσκηση θα συντονίζεται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, από ένα δωμάτιο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, μεταδίδει το Reuters.

Οι ασκήσεις προσομοίωσης πιθανότατα θα περιλαμβάνουν το πώς οι τράπεζες διασφαλίζουν την διαθεσιμότητα ρευστού από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών, ή πως θα χειριστούν μια έλλειψη ρευστού στην χονδρική αγορά και πόσο καλά επικοινωνούν και συντονίζονται με τις αρμόδιες αρχές και μεταξύ τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής, σύμφωνα με μια πηγή.

Οι ρυθμιστικές αρχές και οι εταιρείες εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για την απειλή του ηλεκτρονικού εγκλήματος στο τραπεζικό σύστημα –όπως για παράδειγμα για την επίπτωση συντονισμένων online επιθέσεων ή χάκινγκ σε συγκεκριμένες τράπεζες. η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας έχει ήδη προειδοποιήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τους αμυντικούς μηχανισμούς τους.

Σημειώνεται πάντως πως το Λονδίνο δεν είναι η πρώτη πόλη που «δοκιμάζει» το επίπεδο προετοιμασίας της. Πριν από λίγους μήνες, η Νέα Υόρκη πραγματοποίησε άσκηση με την ονομασία "Quantum Dawn 2" για να προσομοιώσει το πώς οι επιχειρήσεις θα αντιμετώπιζαν μια κυβερνοεπίθεση στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v