Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Διατηρεί αμετάβλητο το QE3

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το επιτόκιο. Η ανεργία και το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον επηρέασαν την απόφαση. Χαρακτήρισε μετριοπαθή την ανάπτυξη των ΗΠΑ την περίοδο του Οκτωβρίου.

Fed: Διατηρεί αμετάβλητο το QE3

Η Fed αποφάσισε την Τετάρτη με εννιά ψήφους υπέρ και έναν κατά να διατηρήσει το μηνιαίο ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού στα $85 δισ.

Παράλληλα κράτησε αμετάβλητο το εύρος του βασικού επιτοκίου, στο 0-0,25%.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ως βασικούς λόγους για την απόφαση την παραμονή της ανεργίας σε αυξημένα επίπεδα και το δημοσιονομικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον.

Μολονότι η Fed χαρακτήρισε τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ “μετριοπαθή” και σημείωσε ότι η αγορά εργασίας έχει δείξει σημάδια "περαιτέρω βελτίωσης", επανέλαβε ότι θέλει να δει την ανεργία να υποχωρεί κάτω από το 6,5%.

Εν τω μεταξύ ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, η Fed επικαλέστηκε ως έναν από τους λόγους για την διατήρηση της τρέχουσας πολιτικής και την σχετική επιβράδυνση του στεγαστικού τομέα."H ανάκαμψη στον στεγαστικό τομέα επιβραδύνθηκε κάπως τους τελευταίους μήνες" σημειώνεται στην ανακοίνωση της Fed.

Η κεντρική τράπεζα υπογράμμισε ότι "θα περιμένει περισσότερα στοιχεία ότι η πρόοδος θα διατηρηθεί προτού προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών".

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v