Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα οι αποφάσεις της Fed για το tapering

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για την επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και σε ποιο συμπέρασμα οδηγούν τα τελευταία στοιχεία. Πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν και οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Σήμερα οι αποφάσεις της Fed για το tapering

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται σήμερα, αναβάλλοντας το περιβόητο tapering του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ανακοίνωση της Fed αναμένεται στις 20:00 ώρα Ελλάδoς. Επισημαίνεται πως η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη έχει μειώσει τα επιτόκιά της σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο και έχει τετραπλασιάσει τον ισολογισμό της διοχετεύοντας ρευστότητα μεγαλύτερη των 3,7 τρισ. δολ. μέσω τριών προγραμμάτων αγοράς τίτλων. Το θέμα που τίθεται επί τάπητος είναι πότε θα αρχίσει η σταδιακή μείωση της παρεχόμενης ρευστότητας. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, έχει συνδέσει το tapering με την πρόοδο που καταγράφεται στη μείωση της ανεργίας.

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η Fed αποφάσισε να μην προχωρήσει στη μείωση της ρευστότητας τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε ακολούθησε η πολιτική διαμάχη στην Ουάσιγκτον και το κυβερνητικό λουκέτο στις ΗΠΑ, που έπληξε την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

«Νομίζω πως σίγουρα θα υπάρξει αλλαγή στο ύφος στη σημερινή ανακοίνωση» δηλώνει ο Σκοτ Άντερσον, της Bank of the West, που εκτιμά, όπως αρκετοί άλλοι, ότι η Fed θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τον Μάρτιο. «Τα στοιχεία για προσλήψεις, βιομηχανική παραγωγή και πωλήσεις κατοικιών του Σεπτεμβρίου δείχνουν υποχώρηση τις τελευταίες εβδομάδες και υποδεικνύουν ότι η οικονομία είχε χάσει τον ρυθμό της και πριν από το κυβερνητικό λουκέτο» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: «Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυτόν τον μήνα έδειξε ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο προβληματίζει τα νοικοκυριά».

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια της Fed, οι αναλυτές εκτιμούν πλέον πως θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι τα τέλη και του 2015. "Φαίνεται πως οι περισσότερες αυξήσεις θα γίνουν το 2016" υποστηρίζει ο Άντερσον συμπληρώνοντας πως αυτή ακριβώς η εκτίμηση είναι που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v