Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Μειώνονται τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δεν αντιμετωπίζουν την πιστωτική στενότητα στην ευρωζώνη. Ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε το Σεπτέμβριο κατά 1,9%.

Ευρωζώνη: Μειώνονται τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα

Νέα συρρίκνωση καταγράφηκε το Σεπτέμβριο στα δάνεια που χορηγεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος της ευρωζώνης στον ιδιωτικό τομέα, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράσει για να αντιμετωπιστεί η πιστωτική ασφυξία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 1,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών βάσει δημοσκόπησης του Reuters. «Παρά τα μέτρα για να τονωθεί ο δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι και η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας στην ευρωζώνη, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ δεν μεταφέρονται στην πραγματική οικονομία σε όλες τις χώρες της ένωσης» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Η προσφορά χρήματος Μ3, το ευρύτερο μέτρο αποτίμησης της ρευστότητας στην οικονομία, επιβραδύνθηκε το Σεπτέμβριο καταγράφοντας αύξηση 2,1% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v