Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ομπάμα και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου χρέους. Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση για παράταση έξι εβδομάδων.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για παράταση έξι εβδομάδων για την αύξηση του ορίου χρέους ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, όπως μεταδίδουν οι New York Times, κι είναι πρόθυμες να βρεθεί λύση για την άρση του αδιεξόδου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η προαναφερθείσα πρόταση, η οποία προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, θεωρείται αρχικό βήμα προς την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στο θέμα του προϋπολογισμού.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με τον Μπ. Ομπάμα «χρήσιμη και παραγωγική συνομιλία», ενώ ο Λευκός Οίκος τη χαρακτήρισε «καλή συνάντηση», αν και «δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση» επί της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας (τοπική ώρα).

Στη συνάντηση, οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν να παραταθεί η δυνατότητα δανεισμού της κυβέρνησης για μερικές εβδομάδες, αναβάλλοντας προσωρινά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ενώ, όμως, εξακολουθούν να ζητούν δέσμευση του προέδρου για διαπραγμάτευση συμφωνίας για μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος και φορολογική αναμόρφωση. Άνθρωποι που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη συνάντηση ανέφεραν πως ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε τους Ρεπουμπλικάνους να ανοίξουν ξανά την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος «δεν είπε ούτε ναι, ούτε όχι», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πόλ Ράιαν, πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να συνομιλούμε και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

«Ήταν μία συζήτηση ενηλίκων», είπε χαρακτηριστικά και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Χαλ Ρότζερς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v