Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρνιέ: Προσωρινά στην Κομισιόν η τραπεζική αρχή

Συμβιβαστική πρόταση Μπαρνιέ για το αδιέξοδο στην τραπεζική ενοποίηση. Μετά την αρνητική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου, προτείνει να αναλάβει προσωρινά η Κομισιόν την τραπεζική αρχή εκκαθάρισης.

Μπαρνιέ: Προσωρινά στην Κομισιόν η τραπεζική αρχή

Τη δική του συμβιβαστική πρόταση καταθέτει ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, στην πολύκροτη διαμάχη εντός της ευρωζώνης τη νέα αρχή εκκαθάρισης τραπεζών που είναι ένας από τους πυλώνες της τραπεζικής ένωσης. Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε πως η Κομισιόν θα μπορούσε να αναλάβει τελικά τα ηνία για περιορισμένο χρονικό διάστημα μεταφέροντας τελικά την αρμοδιότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από την αρχή ότι η Κομισιόν θα αναλάβει το ρόλο της τραπεζικής εκκαθάρισης για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα και μετά να βρεθεί μία άλλη μακροπρόθεσμη λύση» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ και συμπλήρωσε: «Το ταμείο στήριξης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορούσε να αναλάβει την τραπεζική εκκαθάριση από την στιγμή που θα γίνει ευρωπαϊκός θεσμός. Για να γίνει αυτό όμως, απαιτείται αλλαγή του ευρωπαϊκού συντάγματος».

«Οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την πρόθεση της Κομισιόν να προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση ώστε να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση που έχει παγώσει» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Οι δηλώσεις Μπαρνιέ προκύπτουν αφού το σχέδιο των Βρυξελλών υπέστη σοβαρό πλήγμα από το συμβούλιο νομικών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που συντάχθηκε με την Γερμανία και κατέληξε ότι η προτεινόμενη μέθοδος συγκέντρωσης εξουσιών για το «λουκέτο» τραπεζών, παραβιάζει τον νόμο. Στο επίκεντρο της πρότασης για τον «ενιαίο μηχανισμό εκκαθαρίσεων» βρίσκεται ένα πανίσχυρο συμβούλιο, το οποίο θα προετοιμάζει οποιαδήποτε απόφαση διάλυσης μιας προβληματικής τράπεζας και θα την υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τελική έγκριση.

Η ετυμηγορία του Συμβουλίου Νομικών Υπηρεσιών επικεντρώνεται σε ορισμένες μεγάλες εξουσίες που παραδίδονται σε αυτό το συμβούλιο –όπως η συγκέντρωση των κεφαλαίων για το κεντρικό ταμείο εκκαθαρίσεων- οι οποίες δεν είναι σαφώς εγκεκριμένες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως την Κομισιόν.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγκανγκ Σόιμπλε κατέθεσε τη δική του πρόταση, βάσει της οποίας η νέα τραπεζική αρχή εκκαθάρισης θα αφορά μόνο τις συστημικά σημαντικές τράπεζες, όπως ακριβώς έγινε με τον εποπτικό ρόλο που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Μπαρνιέ όμως, απέρριψε τη γερμανική πρόταση. «Και οι μικρές τράπεζες μπορεί να χρεοκοπήσουν και να κλονίσουν όλο το σύστημα… Δεν βλέπω θετικά την ιδέα να μείνει η εκκαθάριση των μικρότερων τραπεζών στα εθνικά εποπτικά όργανα. Είναι όμως, αλήθεια ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v