Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

El-Erian: Θα γίνει της... Lehman σε στάση πληρωμών των ΗΠΑ

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σε κυκλοφορία ανέρχονται στα 12 τρισ. δολάρια και είναι πολύ περισσότερα από τα 517 δισ. δολ. που χρωστούσε η Lehman όταν έκανε την αίτηση χρεοκοπίας στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, τονίζει ο Mohamed El-Erian.

El-Erian: Θα γίνει της... Lehman σε στάση πληρωμών των ΗΠΑ
Αν οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμών σε υποχρεώσεις τους, οι επιπτώσεις θα είναι για τις αγορές πιο απρόβλεπτες και από την κατάρρευση της Lehman Brothers Holding Inc. το 2008, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed El-Erian.

«Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο απ'όλα είναι το τι θα συμβεί στα συγκοινωνούντα δοχεία του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού συστήματος,» σχολιάζει ο κ. El-Erian, που είναι chief executive και co-chief investment officer της Pacific Investment Management Co., σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Θα ακολουθήσει ντόμινο χρεοκοπιών και τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, που λειτουργούν ως εγγυήσεις, θα συναλλάσσονται πολύ δύσκολα και ο κόσμος απλώς θα κάνει πίσω. Θα είναι όπως η Lehman, αλλά πιο απρόβλεπτα.»

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σε κυκλοφορία ανέρχονται στα 12 τρισ. δολάρια και είναι πολύ περισσότερα από τα 517 δισ. δολ. που χρωστούσε η Lehman όταν έκανε την αίτηση χρεοκοπίας στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

Μολονότι και η Pimco, το μεγαλύτερο κεφάλαιο επενδύσεων σε ομόλογα διεθνώς, θεωρεί ότι οι πιθανότητες να κάνουν στάση πληρωμών οι ΗΠΑ είναι «πολύ, πολύ μικρές,» η μεταβλητότητα θα κλιμακώνεται συνέχεια μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, όταν η κυβέρνηση θα σταματήσει να έχει δικαίωμα έκδοσης χρεογράφων, σημειώνει ο κ. El-Erian.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v