Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν τα βρήκαν Ομπάμα - Κογκρέσο (upd)

Συνάντηση με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου είχε ο Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να βρεθεί λύση. Εξοργισμένος με τους Ρεπουμπλικανούς για το "λουκέτο" ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Προειδοποιούν για τους κινδύνους οι επιχειρηματίες.

Δεν τα βρήκαν Ομπάμα - Κογκρέσο (upd)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε με την ηγεσία του Κογκρέσου για συνομιλίες σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση υπηρεσιών της κυβέρνησης και την αύξηση στο ταβάνι του χρέους, χωρίς όμως να υπάρχει λύση.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Ρεπουμπλικάνος), Τζ. Μπόνερ, εξερχόμενος του Λευκού Οίκου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια "ευγενική" συνομιλία, αλλά ουσιαστικά δεν έγινε καμία πρόοδος.

Ο ίδιος επέκρινε τον πρόεδρο Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς ότι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σχετικά με τον προϋπολογισμό, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση. "Το μόνο που ζητάμε είναι διάλογο και δικαιοσύνη για τον αμερικανικό λαό", τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χ. Ρέιντ κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για αδιαλλαξία και ότι επιχειρούν να καταστήσουν όμηρο τον Πρόεδρο με αφορμή το "obamacare".

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε νωρίτερα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητούσε από την Βουλή των Αντιπροσώπων να περάσει ένα "καθαρό νομοσχέδιο", που δεν θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο νόμο για την υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο συμφωνία δεν υπήρξε. 

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε τους ηγέτες του Κογκρέσου ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους ούτε για το «λουκέτο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ούτε για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, όπως γνωστοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Μετά από περισσότερο από μια ώρα διαβουλεύσεων στον Λευκό Οίκο, που δεν κατέληξαν τελικά πουθενά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως ο Ομπάμα παραμένει αισιόδοξος ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική» στο θέμα του προϋπολογισμού.

«Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε στους ηγέτες ότι δεν θα διαπραγματευτεί την ανάγκη το Κογκρέσο να ενεργήσει ώστε να ξαναανοίξει η κυβέρνηση ή για την αύξηση του ορίου χρέους ώστε να πληρωθούν οι λογαριασμοί του Κογκρέσου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απαιτεί από τον Ομπάμα να συμφωνήσει να μειώσει την χρηματοδότηση ή να καθυστερήσει την εφαρμογή του Obamacare προκειμένου, σε αντάλλαγμα, να συμφωνήσουν να εγκρίνουν τα μέτρα για τις δαπάνες προκειμένου να ξαναξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι κυβερνητικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι πέραν του shutdown, οι ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες και με μια ιστορική χρεοκοπία στις 17 Οκτωβρίου εάν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει να αυξηθεί το όριο δανεισμού της χώρας.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να ενεργήσει σήμερα ώστε να ξαναλειτουργήσει η κυβέρνηση και να σταματήσουν το πλήγμα που επιφέρει αυτό το shutdown στην οικονομία και στις οικογένειες σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος

«Ο πρόεδρος παραμένει αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και πως το Κογκρέσο όχι μόνο θα κάνει την δουλειά του για να ξανα-ανοίξει η κυβέρνηση, αλλά θα ενεργήσει και για να πληρωθούν οι λογαριασμοί του και να γλιτώσει έτσι το έθνος από μια καταστροφική χρεοκοπία».

Προειδοποίηση από CEOs τραπεζών

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και προειδοποίησαν για ολέθριες επιπτώσεις σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ταβάνι του χρέους και δεν επιλύσει γρήγορα το ζήτημα της χρηματοδότησης. 

Ο CEO της Goldman Sachs Λ. Μπλανκφάιν ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι οι επικεφαλής των τραπεζών δεν έχουν κοινές πολιτικές θέσεις, αλλά συμφωνούν όλοι πως οι αποφάσεις για το ταβάνι του χρέους και την έκτακτη χρηματοδότηση θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v