Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Οι Ρεπουμπλικάνοι «έκλεισαν» την κυβέρνηση

Δριμεία επίθεση κατά Ρεπουμπλικάνων από Ομπάμα. Ζήτησαν λύτρα για να κάνουν τη δουλειά τους, τόνισε. Έκκληση στη Βουλή να δώσει λύση, χωρίς να κρατά όμηρο την οικονομία. Απορρίπτεται νέα πρόταση για τρία «μίνι» νομοσχέδια.

Ομπάμα: Οι Ρεπουμπλικάνοι «έκλεισαν» την κυβέρνηση

Oι Ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν να κλείσουν την κυβέρνηση για να προωθήσουν μια ιδεολογική σταυροφορία κατά του "Obamacare", δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. 

"Έκλεισαν την κυβέρνηση σε μια ιδεολογική σταυροφορία να μην λάβουν υγειονομική περίθαλψη εκατομμύρια Αμερικάνοι" ανέφερε ο Μπ. Ομπάμα.

"Αυτό το λουκέτο των Ρεπουμπλικάνων δεν ήταν αναπόφευκτο να γίνει. Ζήτησαν λύτρα για να κάνουν τη δουλεία τους" επισήμανε.

Σε διάγγελμα του προς τον Αμερικάνικο λαό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο διαρκέσει το "λουκέτο" στην κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να κάνει πίσω.

"Απευθύνω έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξανανοίξουν την κυβέρνηση. Δεν μπορούν να κρατούν όμηρο ολόκληρη την οικονομία" τόνισε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπ. Ομπάμα τόνισε ότι αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ταβάνι στο χρέος, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Γερουσία απέρριψε πρόταση για επανέναρξη συνομιλιών

Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο που οδήγησε στο κλείσιμο υπηρεσιών συνεχίστηκε και την Τρίτη, με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας να απορρίπτουν αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση.

Η κατάρριψη της πρότασης από την Γερουσία με 54 ψήφους υπέρ και 46 κατά επιστρέφει το "μπαλάκι" και πάλι στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ήταν η τρίτη φορά τις τελευταίες 24 ώρες που η Γερουσία δεν πέρασε νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων που περιελάμβανε τροποποιήσεις στο Obamacare. 

O επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ράιντ, δήλωσε πως η πρόταση απορρίφτηκε γιατί αποτελούσε προσπάθεια εκβιασμού από τους Ρεπουμπλικάνους για να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Ομπάμα για την υγεία. Ο Χ. Ράιντ πρόσθεσε ότι η Γερουσία θέλει να διαπραγματευτεί έναν προϋπολογισμό με την Βουλή, "αλλά όχι με την κυβέρνηση κλειστή" και κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να περάσουν ένα "καθαρό" νομοσχέδιο χωρίς τροποποιήσεις στο "Obamacare".

Βέτο σε πρόταση για τρία νομοσχέδια

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ράιντ, ο αντιπρόσωπος Πίτερ Κίνγκ ανέφερε πως οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται να περάσουν τρία νομοσχέδια για την επαναλειτουργία προγραμμάτων για τους βετεράνους, το άνοιγμα εθνικών πάρκων και την αποκατάσταση των πόρων για την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Πρακτικά, δηλαδή, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν να υιοθετήσουν τρία νομοσχέδια για την χρηματοδότηση μεμονωμένων υπηρεσιών, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα παραπάνω προγράμματα, τα οποία θα ανακουφίσουν, σε κάποιο βαθμό, τις συνέπειες από το κλείσιμο μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Το σχέδιο αυτό όμως δεν προχωρά. Η πρόταση αυτή για την υιοθέτηση μιας σειράς νομοσχεδίων για την επιλεκτική χρηματοδότηση κάποιων υπηρεσιών "δείχνει την απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας την οποία βλέπουμε από τους Ρεπουμπλικάνους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Από τον Λευκό Οίκο μάλιστα ανακοινώθηκε ότι ο αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει βέτο στα αποσπασματικά νομοσχέδια και όχι στο σύνολο των κρατικών δαπανών, ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έιμι Μπρουντέιτζ.

Οι απώλειες - Ποιες υπηρεσίες κλείνουν

Λίγη ώρα πριν το τελικό ναυάγιο, η αμερικάνικη κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στις κυβερνητικές υπηρεσίες για το πώς θα εκτελέσουν το σχέδιο για μια ομαλή και σταδιακή διακοπή των δραστηριοτήτων τους.

Οι υπάλληλοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ήταν υποχρεωμένοι να εμφανιστούν στους χώρους εργασίας την Τρίτη και όσοι έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών έμειναν λίγη ώρα για να την εκτέλεση διάφορων προπαρασκευαστικών εργασιών.

Οι πρώτες επιπτώσεις από τo "λουκέτο" στην κυβέρνηση έγιναν αισθητές από το κλείσιμο εθνικών πάρκων, μουσείων, μνημείων, κέντρων υποστήριξης βετεράνων και την διακοπή δραστηριοτήτων της NASA.

Χιλιάδες τουρίστες δεν κατάφεραν να επισκεφτούν το Άγαλμα της Ελευθερίας, καθώς το διάσημο μνημείο στη Νέα Υόρκη ήταν ένα από τα πρώτα θύματα.

Σημειώνεται ότι περίπου 825.000 εργαζόμενοι αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Ενδεικτικά, η Washinghton Post αναφέρει ότι θα σταματήσει να εργάζεται το 87% των υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου, το 69% των υπαλλήλων του υπουργείου Ενέργειας, το 82% των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και το 94% των υπαλλήλων της υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, ορισμένες καθημερινές υπηρεσίες, όπως η παράδοση των επιταγών κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους και για τις πληρωμές των επισκέψεων σε γιατρούς στο πλαίσιο του Medicare θα συνεχιστούν. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν επίσης η παράδοση επιστολών, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια.

Από την άλλη πλευρά, ισχυρότατο πλήγμα θα δεχθεί το υπουργείο Υγείας, όπου περίπου το 52% των εργαζομένων θα λάβει άδεια άνευ αποδοχών, ενώ θα μπουν στον πάγο και δεκάδες προγράμματα που σχετίζονται με την υγεία.

Από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος περίπου 15.000-16.000 υπάλληλοι θα επηρεαστούν, ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών λίγοι είναι εκείνοι που επιθεωρούν και επιβλέπουν τις πετρελαιοπηγές, κι οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Από την υπηρεσία φορολογικών εσόδων (IRS), μόλις το 9% του προσωπικού δεν θα λάβει άδεια άνευ αποδοχών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παραμείνει ανοικτή, όμως οι περισσότερες υπηρεσίες της Επιτροπής Commodity Futures Trading θα σταματήσουν και θα συνεχίσουν να εργάζονται «μόνο οι υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για την εκτέλεση εκτάκτων λειτουργιών ή λειτουργιών που έχουν εξαιρεθεί, οι οποίες προστατεύουν τη ζωή ή την περιουσία».

Ο Λευκός Οίκος υπολογίζει το κόστος στα 10 δισ. την εβδομάδα

Στα 10 δισ. δολ. την εβδομάδα υπολογίζει ο Λευκός Οίκος το κόστος από το κλείσιμο των βασικών λειτουργιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Με ανακοίνωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου αποτυπώνεται πλήρως το πλήγμα για την οικονομία αλλά και την καθημερινή ζωή των Αμερικανών από το αδιέξοδο στο Κογκρέσο που οδήγησε και στο κυβερνητικό λουκέτο.

«Σταματά η χρηματοδότηση στις υπηρεσίες που παρέχουν γεύματα σε 2,5 εκατ. ηλικιωμένους» αναφέρει ο Λευκός Οίκος και συμπληρώνει: «Εάν συνεχιστεί το λουκέτο θα πληγούν οι αποζημιώσεις, οι συντάξεις και τα επιδόματα των βετεράνων του στρατού». Επίσης εάν παραταθεί το λουκέτο «ενδέχεται να κοπεί ζωτικής σημασίας στήριξη που δίνεται σε μητέρες και παιδιά για θέματα διατροφής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v