Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: "Καμπανάκι" για πολιτική αναταραχή σε Ιταλία

Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, προειδοποιεί η Fitch. Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση. Τι λέει για το ενδεχόμενο να προσφερθεί στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Fitch: Καμπανάκι για πολιτική αναταραχή σε Ιταλία

H πιθανή κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας βάζει σε κίνδυνο τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και δημιουργεί αβεβαιότητα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον προϋπολογισμό του 2014, εκτιμά σε ανακοίνωση της η Fitch.

O διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας βασίζεται στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής και στην τήρηση του συμφώνου της ΕΕ για την Σταθερότητα και την Ανάπτυξη.

Η αξιολόγηση αντανακλά ακόμα ότι η Ιταλία θα διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και αν χρειαστεί θα ζητηθεί η παρέμβαση της ΕΕ.

Η Fitch επισημαίνει ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, η μειωμένη εμπιστοσύνη ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2014 και η αποτυχία συμμόρφωσης με την συνταγματική απαίτηση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αποτελούν παράγοντες υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ιταλίας με "BBB+".

Παράλληλα, προσθέτει πώς αν η πολιτική αναταραχή εμποδίσει την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2014 στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου ή η Ιταλία δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τους όρους του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, τότε θα μειωθούν οι πιθανότητες να προσφερθεί ευρωπαϊκή στήριξη εφόσον ζητηθεί, λόγω των κανονισμών που διέπουν τον ESM και τον ΟΜΤ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v