Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για κυβερνητικό λουκέτο στις ΗΠΑ

Σε λιγότερο από 24 ώρες λήγει η προθεσμία για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ανυποχώρητοι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι. Η Goldman υπολογίζει το κόστος στα $8 δισ. κάθε εβδομάδα.

Αντίστροφη μέτρηση για κυβερνητικό λουκέτο στις ΗΠΑ

Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί το βαθιά διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ σε μία ακόμη άγρια κόντρα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Σε λιγότερο από 24 ώρες θα κλείσουν βασικές λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 1996. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,06%, στη Γηραιά Ήπειρο τα χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες μεγαλύτερες από 1%, το δολάριο υποχωρεί σε χαμηλό ενός μήνα έναντι του γεν και οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, του οποίου η τιμή ενισχύεται στο 1,352 δολ. ανά ουγκιά.

Τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ κινούνται σε διαφορετική τροχιά. Η Γερουσία ενέκρινε την Παρασκευή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη χρήση έκτακτων πόρων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και μετά την 1η Οκτωβρίου, το οποίο αποτρέπει το λουκέτο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, νωρίς το πρωί της Κυριακής ψήφισε το δικό της νομοσχέδιο που δίνει προσωρινή ανανέωση της χρηματοδότησης για την κυβέρνηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά παράλληλα αναβάλλει τη χρηματοδότηση του νόμου περί ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (το περιβόητο Obamacare) για έναν χρόνο.

Ο συγκεκριμένος νόμος, τον οποίο μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις οι Ρεπουμπλικάνοι, έχει ψηφιστεί από το… 2010. Έκτοτε ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανεκλεγεί και έχουν ξεπεραστεί οι σκόπελοι του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Γερουσία, απορρίπτουν το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων ως απαράδεκτο, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιβάλει βέτο και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jay Carey δήλωσε πως συνδέοντας τον προϋπολογισμό με τον νόμο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι Ρεπουμπλικάνοι ουσιαστικά αποφασίζουν τη διακοπή της λειτουργίας του κράτους.

Το μπαλάκι είναι τώρα στα χέρια της Γερουσίας, η οποία όμως συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις 14:00 τοπική ώρα. Σημειώνεται ότι η προθεσμία λήγει στις 23:59 τοπική ώρα. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων με ανακοίνωσή του την Κυριακή αναφέρει πως «η Γερουσία ενεργεί με αλαζονεία που κόβει την ανάσα» καθώς δεν επισπεύδει τη συνεδρίασή της

Οι οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως το κλείσιμο λειτουργιών της κυβέρνησης θα στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία 8 δισ. δολ. κάθε εβδομάδα, ενώ 800.000 εργαζόμενοι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εργαστούν από την Τρίτη. Η επόμενη κρίσιμη προθεσμία είναι στις 17 Οκτωβρίου. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Jack Lew, τότε λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Με άλλα λόγια, μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Dick Durbin ρωτήθηκε εάν πιστεύει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κλείσει δραστηριότητες για πρώτη φορά μετά το 1996 και απάντησε: «Φοβάμαι πως ναι».

«Οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι ακόμη αβέβαιη η τελική έκβαση αυτής της διαμάχης» σχολιάζει το Marketwatch. «Οι ανταλλαγές πικρών δηλώσεων απουσία οποιασδήποτε συζήτησης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες για κλείσιμο δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για χρεοκοπία» σχολιάζουν οι Νew York Times και συμπληρώνουν: «Υπάρχει αισθητή διαφορά από την προηγούμενη φορά. Τότε τουλάχιστον υπήρχαν παρασκηνιακές συζητήσεις προσέγγισης παρά τη διαφωνία που εκφραζόταν δημοσίως».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v