Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Επιστρέφουν οι ανησυχίες για κυβέρνηση

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία μετά την απειλή βουλευτών του κόμματος Μπερλουσκόνι με παραίτηση. Ακύρωσε συμμετοχή σε συνέδριο ο Ναπολιτάνο, μιλώντας για αποσταθεροποιητικές εξελίξεις. Υποχωρεί το χρηματιστήριο.

Ιταλία: Επιστρέφουν οι ανησυχίες για κυβέρνηση

To χρηματιστήριο στο Μιλάνο υποχωρεί 1,5% στις 17.829 μονάδες, καθώς επιστρέφουν οι φόβοι για αποσταθεροποίηση της ιταλικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού 10ετους ομολόγου κινείται 9 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 4,32%.

Το βράδυ της Τετάρτης μέλη του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απείλησαν με παραίτηση σε περίπτωση που ο ηγέτης τους εκδιωχθεί από την ιταλική Γερουσία λόγω του σκανδάλου διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ακύρωσε την συμμετοχή του σε πολιτικό συνέδριο την Πέμπτη, λέγοντας ότι έχουν ανακύψει ξαφνικές και αποσταθεροποιητικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν σκοπεύει να προκηρύξει νέες εκλογές σε περίπτωση που παραιτηθούν οι βουλευτές του κόμματος "Λαός της Ελευθερίας".

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa μεταδίδει ότι η κίνηση των βουλευτών του "Λαού της Ελευθερίας" έγινε μια μέρα μετά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του κόμματος Αντζελίνο Αλφάνο με τον πρόεδρο Τζ. Ναπολιτάνο και την αποτυχημένη απόπειρα να τον μεταπείσει να διατηρήσει τη θέση του Σ. Μπερλουσκόνι.

Σημειώνεται ότι στις 4 Οκτωβρίου ειδική επιτροπή συνεδριάζει για να αποφασίσει αν ο Σ. Μπερλουσκόνι θα χάσει την θέση του.

Δεν βλέπει πρόωρες εκλογές η Citi

H Citi εκτιμά πως δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες που να δικαιολογεί την αλλαγή στάσης του κόμματος του Σ. Μπερλουσκόνι, από την πιο συναινετικό πνεύμα της περασμένης εβδομάδας στην χθεσινή αποσταθεροποιητική κίνση.

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι ακόμα και αν ο Σ. Μπερλουσκόνι χάσει τη θέση του από την Γερουσία, δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ακόμα και χωρίς την στήριξη του “Λαού της Ελευθερίας”, πιθανότατα θα προκύψει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση Λέττα, σημειώνει η Citi. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v