Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: "Όχι" από Κομισιόν στη νέα μέθοδο για έλλειμμα

Η Κομισιόν δεν ενέκρινε την νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος, που θα χαλάρωνε τα μέτρα λιτότητας στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου θα χρησιμοποιηθεί η τρέχουσα μεθοδολογία, δήλωσε ο S. O'Conor.

WSJ: Όχι από Κομισιόν στη νέα μέθοδο για έλλειμμα

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν να στηρίξουν την τροποποίηση της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος, κίνηση που θα χαλάρωνε τη λιτότητα για τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στην WSJ.

Η τροποποίηση είχε εγκριθεί από επιτροπή τεχνοκρατών σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμενόταν να επικυρωθεί την Τρίτη σε σύσκεψη ανώτατων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως άρθρο που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η WSJ για την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, προκάλεσε ανησυχίες σε ορισμένες χώρες για τις συνέπειες στις δημοσιονομικές πολιτικές.

Η νέα μεθοδολογία θα σταλεί πίσω στο τεχνικό κλιμάκιο για περαιτέρω συζητήσεις, σε μια προσπάθεια να διευκρινιστούν οι συνέπειες και για τις 28 χώρες της ΕΕ, δήλωσε η πηγή της WSJ.

Σημειώνεται ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα σε αντίθεση με το δημοσιονομικό έλλειμμα συνυπολογίζει και σταθμίζει την ύφεση. Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τις μετρήσεις για το διαρθρωτικό έλλειμμα για να καθορίσει τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις για να πετύχουν τους στόχους για τον προϋπολογισμό.

Μια ομάδα κρατών μελών έχουν υποστηρίξει πως η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί τώρα η Κομισιόν πρέπει αλλάξει και να μειώσει τις εκτιμήσεις για τα φυσιολογικά ποσοστά ανεργίας. 

Η νέα μεθοδολογία θα απέδιδε ένα μέρος του ελλείμματος σε κάποιες χώρες στην ύφεση και όχι στις υπερβολικές δαπάνες ή τα χαμηλά έσοδα από τους φόρους.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του διαρθρωτικού ελλείμματος αναμενόταν να χρησιμοποιηθεί στον επόμενο γύρο εκτιμήσεων, που θα δημοσιεύονταν το Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Simon O’Conor δήλωσε ότι "η τρέχουσα μεθοδολογία θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται προς το παρόν"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v