Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιακό έλλειμμα €115 δισ. στις μεγάλες τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναφέρει πως οι μεγάλες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου πετυχαίνουν τους στόχους της Βασιλείας ΙΙΙ πέντε χρόνια νωρίτερα από την τελική προθεσμία.

Κεφαλαιακό έλλειμμα €115 δισ. στις μεγάλες τράπεζες

Πέντε χρόνια νωρίτερα από τις τελικές προθεσμίες θα πετύχουν τους νέους αυστηρότερους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) οι 42 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη μείωσαν το αθροιστικό τους κεφαλαιακό έλλειμμα στα 79,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να επιτευχθεί εκμηδενισμός του ελλείμματος από το Φεβρουάριο του 2014 εάν συνεχιστεί η ίδια τάση, αναφέρει η ΕΒΑ.

Ενθαρρυντικά είναι επίσης τα πορίσματα της ΕΒΑ ως προς τη διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε μέσο όρο, οι 42 μεγάλες τράπεζες έχουν πετύχει το 109% της απαιτούμενης ρευστότητας. Επισημαίνεται ότι ο στόχος για το 100% είχε τεθεί για το 2019. Πάντως, το 40% του συνόλου των τραπεζών, ακόμη δεν έχει πετύχει τον στόχο για το δείκτη ρευστότητας.

Κεφαλαιακό έλλειμμα €115 δισ. στις μεγαλύτερες τράπεζες

Στα 115 δισ. ευρώ υπολογίζει η Επιτροπή της Βασιλείας το κεφαλαιακό έλλειμμα των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο, με βάση τους αυστηρότερους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν το αθροιστικό τους έλλειμμα, το οποίο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 υποχώρησε κατά 82,9 δισ. ευρώ.

"Το έλλειμμα στο κεφάλαιο των μεγάλων διεθνών τραπεζών συνεχίζει να συρρικνώνεται" ανάφερε η επιτροπή της Βασιλείας ΙΙΙ σε ανακοίνωση της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v