Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bono: Υπερασπίζεται τα φορολογικά deal με Google

Ο διάσημος τραγουδιστής των U2 υπεραμύνεται του φορολογικού αρμπιτράζ το οποίο εκμεταλλεύεται η Ιρλανδία και υπερασπίζεται τα deal με τους πολυεθνικούς κολοσσούς. Δηλώνει μάλιστα... απρόθυμος καπιταλιστής!

Bono: Υπερασπίζεται τα φορολογικά deal με Google

Ρόλο υπερασπιστή της φορολογικής πολιτικής του Δουβλίνου ανέλαβε ο Bono υπερασπιζόμενος την πολιτική του Δουβλίνου και τις ειδικές φορολογικές συμφωνίες με κολοσσούς όπως η Google και τα Starbucks μεταξύ άλλων.

Όλα έγιναν στο συνέδριο Clinton Global Initiative. Στο βήμα ή ταν ο Mo Ibrahim, δισεκατομμυριούχος Σουδανός επιχειρηματίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος μιλώντας για τα δεινά της Αφρικής, επέκρινε τους διεθνείς κολοσσούς που δεν πληρώνουν τους φόρους τους. «Ειλικρινά, όλο το φορολογικό σύστημα ανά τον κόσμο έχει διαρραγεί. Οι επιχειρήσεις είναι παγκοσμιοποιημένες σε όλα εκτός από τη φορολογία. Και μετά υπάρχουν χώρες που ανταγωνίζονται όπως η Ιρλανδία που λέει στην Google…» Σε αυτό το σημείο ο Bono σηκώνεται από το ακροατήριο και τον διακόπτει. «Είμαστε περήφανοι που ανταγωνιζόμαστε σε αυτό το μέτωπο» φώναξε. Σημειωτέον, ότι δεν είναι διόλου σύνηθες σε τέτοιου τύπου συνέδρια να διακόπτεται ο ομιλητής. Αργότερα, με συνέντευξή του στον Guardian, ο τραγουδιστής των U2 έδωσε τις εξηγήσεις του. 

«Ο φορολογικός ανταγωνισμός έβγαλε τη χώρα μας από την φτώχεια. Ήταν μία επιτυχής πολιτική. Μπορώ να καταλάβω την γκρίνια από την αριστερά. Η φορολογική ανταγωνιστικότητα όμως, είναι ο λόγος που επιβίωσε η Ιρλανδία. Ενώ οι Γερμανοί προσπαθούσαν να επιβάλουν διαφορετικό φορολογικό καθεστώς στη χώρα σε αντάλλαγμα για το πακέτο στήριξης, οι ταοϊστές έλεγαν ότι καλύτερα να μην πάρουμε το πακέτο» δήλωσε.

Και για όσους έχουν εκπλαγεί, «το μικρό βρώμικο μυστικό του Βοno είναι πως είναι καπιταλιστής» σχολιάζει το CNBC και συμπληρώνει: «Βεβαίως είναι μάλλον απρόθυμος υποστηρικτής του καπιταλισμού»

«Ο πατέρας μου ήταν υποστηρικτής των Εργατικών, σε μία κλασική οικογένεια του βόρειου Δουβλίνου. Και αυτό ακόμη το κουβαλάω» εξηγεί ο ίδιος ο Bono μιλώντας στον Guardian και συμπληρώνει: «Και ενώ πιστεύω ότι ο καπιταλισμός είναι η πιο αποτελεσματική ιδεολογία που έχουμε γνωρίσει για να βγει ο περισσότερος κόσμος από την ακραία φτώχεια, δεν νομίζω ότι είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και κατά κάποιο τρόπο, εύχομαι να μην είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v