Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's:Προς υποβάθμιση μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ

Η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τη Wall Street και οι αλλαγές στους κανόνες που αυτή επιφέρει, οδήγησε τη Moody's να προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. Ποιες οι πιθανές συνέπειες.

Moodys:Προς υποβάθμιση μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ

Η Moody's προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των έξι μεγαλύτερων αμερικάνικων τραπεζών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να τις διασώσει αν τυχόν αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον.

Οι τράπεζες, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν, ανέφερε την Πέμπτη ο πιστωτικός οίκος. Οι αξιολογήσεις των Bank of America και Citigroup είναι επίσης υπό εξέταση, αλλά με αβέβαιη κατεύθυνση, σύμφωνα με τη Moody's.

Η ανακοίνωση αυτή του δεύτερου σε μέγεθος ελεγκτικού οίκου, ακολουθεί την αντίστοιχη από την S&P τον Ιούνιο και έρχεται ως επακόλουθο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αναμορφώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος.

Το νέο πλαίσιο για τη Wall Street, απαγορεύει τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων για τη διάσωση των τραπεζών και απαιτεί τη δημιουργία μιας αρχής που θα ελέγχει τα τραπεζικά ιδρύματα πριν φτάσουν στο σημείο να έχουν προβλήματα, επιβάλλοντας απώλειες στους πιστωτές.

Ο Οίκος αξιολόγησης, σημείωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν το νέο αυτό καθεστώς, αυξάνει τον κίνδυνο για τους κατόχους ομολόγων. Παρότι ένα χαμηλότερο επίπεδο συστημικής υποστήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη κερδοφορία ή χρεοκοπία, η πιθανότητα μιας πιο «τακτικής» διαχείρισης μπορεί να μειώσει τις απώλειες σε μια πιθανή χρεοκοπία, υπογράμμισε.

Μια πιθανή υποβάθμιση των τραπεζών, θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος κεφαλαίου για τις εταιρείες τραπεζικών συμμετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v