Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Αφρική: Περικοπή 7.000 θέσεων από Anglo American

Η Anglo American Platinum σχεδιάζει να περικόψει περίπου 7.000 θέσεις εργασίας στα ορυχεία και τα γραφεία της στη Νότια Αφρική, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των συνδικάτων όσο και της κυβέρνησης. Οι διαμάχη των συνδικάτων και ο παράγοντας "εκλογές".

Ν. Αφρική: Περικοπή 7.000 θέσεων από Anglo American

Νέες αναταραχές στα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής προμηνύεται η απόφαση της Anglo American Platinum (Amplats) να προχωρήσει στην περικοπή σχεδόν 7.000 θέσεων εργασίας στη Νότια Αφρική, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και χιλιάδες υποχρεωτικών απολύσεων.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από τα συνδικάτα των εργαζομένων, που δηλώνουν «σοκαρισμένα».

Η Amplats, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πλατίνας παγκοσμίως και μονάδα της Anglo American, στόχευε σε περικοπές 14.000 θέσεων εργασίας μετά την ανακοίνωση για πρώτη φορά ζημιών πέρυσι, όμως μείωσε τον στόχο αυτό μετά τις βίαιες αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα, που οργάνωσαν σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των εργαζομένων, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας στα ορυχεία και πως θα επηρεαστούν επίσης περίπου 900 εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας.

Τουλάχιστον ένα συνδικάτο εργαζομένων θεώρησε την απόφαση της Amplats ως προδοσία, λέγοντας πως η εταιρεία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε δεσμευτεί ότι θα αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Η συμφωνία μας με την Amplats ήταν για περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας και πως αυτές οι περικοπές δεν θα γίνονταν με αναγκαστικές απολύσεις αλλά με εθελούσια έξοδο. Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από μια εβδομάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων (NUM), Lesiba Seshoka.

Πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις ανέφερε πως περίπου το ένα τρίτο των 6.000 περικοπών θα γίνε με εθελούσια έξοδο, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα η απόλυση θα αφορά 4.000 άτομα.

Οι περικοπές θα μειώσουν την παραγωγή και ίσως δώσουν στήριξη στις τιμές της πλατίνας, η οποίες έχουν υποχωρήσει λόγω της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας και αυτή η αναδιάρθρωση θα είναι κρίσιμο βήμα που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κερδοφορία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Amplats, Chris Griffith. Κατά τον ίδιο, την 1η Σεπτεμβρίου θα δοθεί ειδοποίηση ενός μήνα στους εργαζόμενους που θα περιλαμβάνονται στις περικοπές.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το θέμα των θέσεων εργασίας στον μεταλλευτικό τομέα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα στη Νότια Αφρική, εν όψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου, και έρχεται σε μια περίοδο που οι εταιρείες και τα συνδικάτα των εργαζομένων πραγματοποιούν τις σκληρότερες διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει ποτέ για το θέμα των μισθών.

Οι μεταλλευτικές εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την μείωση των τιμών των μετάλλων, ενώ τα μαχητικά κινήματα των εργαζομένων πιέζουν για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας για τους μεταλλωρύχους.

Οι εκπρόσωποι του βασικότερου αντίπαλου της NUM, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων και Οικοδόμων (AMCU), ακτιβιστές της οποίας προκάλεσαν τις απεργίες στα ορυχεία της Amplats φέτος, δεν ήταν διαθέσιμοι για σχολιασμό αναφορικά με τα σχέδια της εταιρείας για περικοπές στις θέσεις εργασίας.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες απεργίες στις ζώνες εξόρυξης πλατίνας και χρυσού στη Νότια Αφρική από τότε που ξεκίνησε ο «πόλεμος δικαιοδοσίας» μεταξύ της NUM και της AMCU.

Η NUM είναι σύμμαχος-κλειδί του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Jacob Zuma και η αποστασία δεκάδων χιλιάδων μελών της προς την AMCU σημαίνει πιθανή απώλεια ψήφων, κάτι που μπορεί να εξηγήσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για περιορισμό του αριθμού των περικοπών στην Amplats.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v