Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένα έσοδα και κέρδη για τη DHL

Αναφορικά με το μέλλον πέραν του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος αναμενει την τάση για θετικά κερδή να συνεχιστεί. Για την DHL, ο Όμιλος προβλέπει τα κέρδη να αυξηθούν κατά έναν ετήσιο μέσο όρο μεταξύ 13 τοις εκατό και 15 τοις εκατό για την περίοδο 2010 - 2015.

Αυξημένα έσοδα και κέρδη για τη DHL
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2013 η Deutsche Post DHL σημείωσε περαιτέρω αύξηση σε έσοδα και κέρδη. Τα έσοδα που σημειώθηκαν από τον ηγετικό όμιλο στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες logistics σε παγκόσμιο επίπεδο, έφθασαν συνολικά τα 13,6 δις ευρώ στην περίοδο Απριλίου- Ιουνίου.

Η μικρή μείωση της τάξεως του 0,6 τοις εκατό συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ήταν αποτέλεσμα των αρνητικών συναλλαγματικών ισοτιμιών και άλλων μη οργανικών επιδράσεων. Η προσαρμογή σε αυτούς τους παράγοντες οδήγησε τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου του 2013 σε αύξηση κατά σχεδόν 2 τοις εκατό πάνω από τα επίπεδα του 2012.

Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στη συνεχή αύξηση όγκου και κερδών από το τμήμα υπηρεσιών δεμάτων της Γερμανίας, τη διεθνή δραστηριοποίηση της μονάδας ΕΧPRESS και της μονάδας SUPPLY CHAIN.Τα λειτουργικά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 14 τοις εκατό σε 619 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο. Σε αυτή την αύξηση συνέβαλαν η αντιστροφή μιας πρόβλεψης στην επιχειρησιακή μονάδα ΜAIL και η απουσία μια σειράς εφάπαξ επιδράσεων που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του περασμένου έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω εν μέρει, των εφάπαξ επιδράσεων, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μεταβλήθηκαν από 196 εκατ. ευρώ το 2012 σε 422 εκατ. ευρώ το 2013. Ο Όμιλος είχε επίσης σημαντική πρόοδο στις ταμειακές ροές του: κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2013, οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφτασαν περίπου 350 εκατ. ευρώ πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

«Δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τις υψηλές επιδόσεις που είχαμε στο δεύτερο τρίμηνο, » είπε ο Frank Appel, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Post DHL. «Η ισχυρή μας θέση στις διεθνείς υπηρεσίες ταχυμεταφορών και στις υπηρεσίες δεμάτων της Γερμανίας απέδωσε για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες. Η εστίαση στις ταμειακές ροές είναι ολοένα και πιο αποδοτική»

Δεύτερο τρίμηνο 2013: Σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών

Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο Όμιλος είχε έσοδα 13,6 δις. ευρώ, μετά την καταγραφή εσόδων 13,7 δις. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Η μικρή μείωση κατά 0,6 τοις εκατό ήταν αποτέλεσμα των αρνητικών συναλλαγματικών ισοτιμιών και άλλων μη οργανικών επιδράσεων. Η προσαρμογή σε αυτούς τους παράγοντες οδήγησε σε αύξηση των εσόδων κατά περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Το ενοποιημένο ΕΒΙΤ είχε 14 τοις εκατό αύξηση κατά την ίδια περίοδο ανερχόμενο στα 619 εκατ. ευρώ( 2012: 543 εκατ. ευρώ). Αυτή η αύξηση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε μια αντιστροφή της πρόβλεψης για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στην επιχειρησιακή μονάδα MAIL της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας ήταν η απουσία εφάπαξ αρνητικών επιδράσεων της τάξεως των 38 δις. ευρώ στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2012. Αυτές οι εφάπαξ επιδράσεις προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από τέλος διακανονισμού του ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος και από την αντιστροφή των προβλέψεων της επιχειρησιακής μονάδας EXPRESS. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ο Όμιλος κατέγραψε μια μικρή απώλεια που ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης εταιρικών μονάδων που δεν ήταν μέρος της κύριας επιχειρησιακής δραστηριότητάς του στην επιχειρησιακή μονάδα SUPPLY CHAIN. Η προσαρμογή σε αυτές τις εφάπαξ επιδράσεις και για τα δύο έτη, θα είχε ως αποτέλεσμα τα λειτουργικά έσοδα να ανέλθουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου βελτιώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο, από μείον 249 εκατ. ευρώ σε μείον 39 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το αποτέλεσμα αντανακλάται μέρος του τέλους διακανονισμού του ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκε κατά το προηγούμενο έτος. Αυτή η χρέωση είχε αρνητικό αντίκτυπο της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Σαν αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, ένα θετικό εφάπαξ αποτέλεσμα στα οικονομικά αποτελέσματα αυτής της χρονιάς της τάξεως των 42 εκατ. ευρώ και της αξιοσημείωτης ανόδου των λειτουργικών εσόδων, η εταιρεία μπόρεσε να υπερδιπλασιάσει τα ενοποιημένα της καθαρά κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε 422 εκατ. ευρώ ( 2012:196 εκατ. ευρώ.) Αυτό αποτελεί μια αύξηση των βασικών κερδών ανά μετοχή σε 0,35 ευρώ ( 2012: 0,16 ευρώ). Η προσαρμογή σε αυτές τις εφάπαξ επιδράσεις και για τα δύο έτη, θα οδηγούσε τα ενοποιημένα κέρδη και τα κέρδη ανά μετοχή σε βελτίωση κατά 9 τοις εκατό στο δεύτερο τρίμηνο.

Προοπτική εξέλιξης: αυξητική αναπροσαρμογή της πρόβλεψης κερδών

Εν όψει των θετικών εφάπαξ επιδράσεων στην επιχειρησιακή μονάδα MAIL κατά το δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία αύξησε την πρόβλεψη κερδών της για το τρέχον οικονομικό έτος. Αναμένει πλέον να παρουσιάσει ενοποιημένο ΕΒΙΤ μεταξύ των 2,75 και 3,0 δις ευρώ. Η εταιρεία αρχικά προβλέπει λειτουργικά έσοδα μεταξύ 2,7 και 2,95 δις ευρώ. Τα λειτουργικά έσοδα που προήλθαν από τις επιχειρησιακές μονάδες της DHL αναμένονται μεταξύ 2,0 και 2,15 εκατ. ευρώ. Ο 'Όμιλος πλέον αναμένει τα κέρδη στην επιχειρησιακή μονάδα MAIL να αυξάνονται σε ένα επίπεδο μεταξύ 1,15 και 1,25 δις ευρώ, 50 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Τα εταιρικά / άλλα έξοδα αναμένονται να διατηρηθούν περίπου στα 400 εκατ. ευρώ .

Παράλληλα, αναμένεται ότι η ανάπτυξη των καθαρών κερδών θα υπερβεί την ανάπτυξη του λειτουργικού κέρδους το 2013. Η εταιρεία επίσης αναμένει ότι η εστίασή της στις ταμειακές ροές θα συνεχίσει να έχει θετικά αποτελέσματα και θα επιτρέπει στις ελεύθερες ταμειακές ροές του τρέχοντος έτους να καλύψουν τουλάχιστον τα μερίσματα του οικονομικού έτους 2012.

Αναφορικά με το μέλλον πέραν του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος αναμενει την τάση για θετικά κερδή να συνεχιστεί. Για την DHL, ο Όμιλος προβλέπει τα κέρδη να αυξηθούν κατά έναν ετήσιο μέσο όρο μεταξύ 13 τοις εκατό και 15 τοις εκατό για την περίοδο 2010 - 2015. Τα λειτουργικά έσοδα για την επιχειρησιακή μονάδα MAIL εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθούν σε ένα επίπεδο της τάξης του 1 δις ευρώ τουλάχιστον χάρη σε μέτρα μείωσης κόστους και στα προγράμματα ανάπτυξης που εισήχθησαν. Σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες μειώσεις για εταιρικά/ άλλα έξοδα, ο Όμιλος αναμένει τα λειτουργικά έσοδα να αυξηθούν μεταξύ 3,35 δις. ευρώ και 3,55 δις. ευρώ μέχρι το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v