Vodafone: Διακανονισμός για τους βρετανικούς φόρους

Σύμφωνα με την Guardian, στοιχεία που κατατέθηκαν στο Δουβλίνο έδειξαν πως το 2009 το Her Majesty's Revenue and Customs προχώρησε σε διακανονισμό με τη βρετανική τηλεπικοινωνιακή για το θέμα της επιστροφής ιρλανδικών φόρων.

Vodafone: Διακανονισμός για τους βρετανικούς φόρους

Η Vodafone Group κατέβαλλε εκατομμύρια ευρώ στις βρετανικές φορολογικές αρχές στο πλαίσιο διακανονισμού που σχετίζεται με την ιρλανδική μονάδα της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στοιχεία που κατατέθηκαν στο Δουβλίνο έδειξαν πως το 2009 το Her Majesty's Revenue and Customs (η μη υπουργική υπηρεσία της βρετανικής κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για την συλλογή φόρων) προχώρησε σε διακανονισμό με τη βρετανική τηλεπικοινωνιακή για το θέμα της επιστροφής ιρλανδικών φόρων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το συνολικό μέγεθος του διακανονισμού δεν έχει αποκαλυφθεί, όμως αφορά την απόδοση στην Vodafone 67 εκατ. ευρώ σε φόρους από την ιρλανδική κυβέρνηση, τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Vodafone ενεργεί με πλήρη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και πάντα στο πλαίσιο πολιτικής πλήρους διαφάνειας με τις φορολογικές αρχές σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική τηλεπικοινωνιακή, απαντώντας στο δημοσίευμα.

Η Vodafone δέχεται επικρίσεις τα τελευταία χρόνια, μετά την παραδοχή της ότι δεν είχε πληρώσει κανέναν εταιρικό φόρο στη Βρετανία για δυο χρόνια λόγω των δυσμενών λειτουργικών συνθηκών στην αγορά όπου βρίσκεται η έδρα της.

Σύμφωνα με την Guardian, η Vodafone χρησιμοποιούσε την ιρλανδική θυγατρική της, την Vodafone Ireland Marketing, για να εισπράττει τις πληρωμές δικαιωμάτων από εταιρείες και κοινοπραξίες ανά τον κόσμο για την χρήση του εμπορικού της σήματος.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς περιόδου, τα δικαιώματα αυτά, τα οποία εισπράχθηκαν από τις περισσότερες χώρες πλην της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας, βοήθησαν την Vodafone να στείλει μερίσματα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο –το οποίο έχει καθεστώς χαμηλής φορολόγησης- από το Δουβλίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v