Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ινδία: Σε ιστορικό χαμηλό η ρουπία

Η ρουπία έκανε βουτιά στο ιστορικό χαμηλό των 62,03 ανά δολάριο, ενώ οι επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των περιορισμών που επέβαλε η Ινδία στη διακίνηση κεφαλαίων και της απαγόρευσης εισαγωγής χρυσού.

Ινδία: Σε ιστορικό χαμηλό η ρουπία

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η ινδική ρουπία, καθώς τα μέτρα της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και τις εισαγωγές χρυσού, θεωρούνται απίθανο να τονώσουν το νόμισμα, ενώ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις εάν «τρομάξουν» τους ξένους επενδυτές, μεταδίδει το Reuters.

Η ρουπία έκανε βουτιά στο ιστορικό χαμηλό των 62,03 ανά δολάριο, χαμηλότερα και από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 61,80 που κατέγραψε στις 6 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η Ινδία έβαλε περιορισμούς στα ποσά που μπορούν οι κάτοικοι και οι εταιρείες της χώρας να επενδύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις στο ινδικό νόμισμα, ενώ παράλληλα επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές χρυσών νομισμάτων και μενταγιόν.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, όμως, παραμένει αμφίβολη, δεδομένου ότι οι εκροές ήδη μειώνονταν φέτος, ενώ δεν αντιμετωπίσουν και την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ του 4,8% του ΑΕΠ στη χρήση που έληξε τον Μάρτιο.

Αντιθέτως, οι traders ανησυχούν μήπως οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων επηρεάσουν αρνητικά τα εταιρικά κέρδη και οδηγήσουν σε ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς που θα τρομάξουν τους ξένους επενδυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v