Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για νέες ταραχές προετοιμάζεται η Αίγυπτος

Σε πανεθνικές διαδηλώσεις καλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα στρέψει τα όπλα κατά οποιουδήποτε επιτεθεί σε αστυνομικούς ή δημόσιους φορείς. Ξεπερνούν τους 600 οι νεκροί. Δυσαρέσκεια ΗΠΑ, αυτοσυγκράτηση ζητά ο ΟΗΕ.

Για νέες ταραχές προετοιμάζεται η Αίγυπτος

Για νέες συγκρούσεις ετοιμάζεται σήμερα η Αίγυπτος, καθώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε σε πανεθνικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να δείξει την οργή της για τη βίαιη καταστολή των ισλαμιστών από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αψηφώντας τις επικρίσεις των μεγάλων δυτικών συμμάχων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα στρέψει τα όπλα της κατά οποιουδήποτε επιτεθεί στους αστυνομικούς ή στους δημόσιους φορείς, μετά και την πυρπόληση κυβερνητικού κτιρίου την Πέμπτη στο Κάιρο.

Τουλάχιστον 638 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 4.000 τραυματίστηκαν την Τετάρτη, όταν η αστυνομία προχώρησε σε εκκαθάριση δύο στρατοπέδων διαδηλωτών στο Κάιρο, τα οποία είχαν στηθεί προκειμένου να αποκηρύξουν τη στρατιωτική ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που η αστυνομία σκοτώνει μαζικά υποστηρικτές του Μόρσι, από τότε που ο πρώην εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη. Η επίθεση έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη Μουσουλμανική Αδεφότητα, όμως εκείνη προειδοποιεί ότι δεν θα υποχωρήσει.

«Μετά τα πλήγματα και τις συλλήψεις και τους φόνους που αντιμετωπίζουμε, τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα πλέον για να μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Τζεχάντ Ελ Χαντάντ.

Ανακοίνωση από την Αδελφότητα καλεί σε πανεθνική πορεία οργής εκατομμύρια υποστηρικτές της την Παρασκευή, μετά τη μεσημεριανή προσευχή.

«Παρά τον πόνο και τη θλίψη για τους χαμένους μας μάρτυρες, το τελευταίο έγκλημα των πραξικοπηματιών αύξησε την αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τέλος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Αδελφότητα κατηγορεί τον στρατό για πραξικόπημα για την ανατροπή του Μόρσι. Αντιθέτως, οι φιλελεύθεροι και οι νεαροί ακτιβιστές που υποστήριξαν τον στρατό, είδαν την κίνηση ως θετική αντίδραση στη λαϊκή απαίτηση.

Οι προσευχές της Παρασκευής έχουν αποδειχθεί πρόσφορο έδαφος για διαμαρτυρίες τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που ξέσπασαν για πρώτη φορά οι ταραχές στον αραβικό κόσμο.

Ως αντίπραξη, ο χαλαρός συνασπισμός των φιλελευθέρων και των αριστεριστών, το Μέτωπο της Εθνικής Σωτηρίας, κάλεσε τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν την Παρασκευή ενάντια στις «προφανείς τρομοκρατικές ενέργειες» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τεταμένες οι σχέσεις Αιγύπτου - ΗΠΑ

Δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του για την αιματοχυσία στην Αίγυπτο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κανονική συνεργασία με το Κάιρο και ανακοίνωσε την ακύρωση της κοινής στρατιωτικής άσκησης που είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία χθες, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών.

Η αιγυπτιακή προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι τα σχόλια του Ομπάμα δεν βασίζονται σε γεγονότα και πως αυτά θα ενισχύσουν και θα ενθαρρύνουν τις βίαιες ομάδες που διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές της Αιγύπτου ώστε να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, όταν υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, συγκρούστηκαν με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

«Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Αίγυπτο κεκλεισμένων των θυρών από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον.

«Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα θύματα και τους θανάτους τόσο πολλών ατόμων», δήλωσε η Περσιβάλ, η οποία είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για τον μήνα Αύγουστο. «Τα μέλη συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία και να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε κάνει νωρίτερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει αμέσως σχετικά με την -όπως τη χαρακτήρισε- σφαγή στην Αίγυπτο, ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι απέτυχαν να σταματήσουν την αιματοχυσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v