Μεξικό:Η κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο για ενέργεια

Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, παρουσίασε η κυβέρνηση του Μεξικό. Ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση επενδύσεων από ιδιωτικές εταιρείες. Διατηρεί τους φραγμούς για την απόκτηση μεριδίου σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Μεξικό:Η κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο για ενέργεια

Η κυβέρνηση του Μεξικό παρουσίασε τη Δευτέρα το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας στη χώρα, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών. 

Όπως μεταδίδει η WSJ, η πρόταση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, περιλαμβάνει σχέδια για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η συνεργασία της κυβέρνησης με ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες σε σχέδια για την άντληση πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικό και την εξαγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. 

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου αποτελεί στιγμή ορόσημο για την χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία υπήρξε η πρώτη που κρατικοποίησε την αγορά πετρελαίου το 1938

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την τροποποίηση των άρθρων 27 και 28 του συντάγματος του Μεξικό, προσφέροντας σε ιδιωτικές εταιρείες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για την παραγωγή πετρελαίου και αερίου. 

Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης δεν επιτρέπει την αγορά μεριδίου σε κοιτάσματα πετρελαίου από ιδιωτικές εταιρείες. 

Σημειώνεται πως το Μεξικό, έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Λατινική Αμερική, μετά την Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, με 13,87 δισ. βαρέλια. 

Η κρατική εταιρεία Pemex έχει ανακοινώσει πως με τις κατάλληλες επενδύσεις, τα αποθέματα του Μεξικό μπορούν να αυξηθούν στα 27 δισ. βαρέλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v