Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 50,5 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες, ο ιδιωτικός κλάδος της ευρωζώνης αναπτύσσεται. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ξεπέρασε το όριο του 50 που σηματοδοτεί επέκταση των δραστηριοτήτων. Σε υψηλό 18 μηνών ο ΡΜΙ υπηρεσιών για την ευρωζώνη.

Στο 50,5 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Ανάπτυξη – έστω και οριακή – καταγράφηκε για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες στον ιδιωτικό ευρωπαϊκό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της Markit για τον Ιούλιο ενισχύθηκε στο 50,5 από 48,7 τον προηγούμενο μήνα.
Ένδειξη του ΡΜΙ πάνω από το 50 αντιστοιχεί σε ανάπτυξη δραστηριοτήτων.

Ο δείκτης του Ιουλίου αποδεικνύεται επίσης οριακά υψηλότερος από την αρχική εκτίμηση που είχε τεθεί στο 50,4.

«Η βελτίωση στην εμπιστοσύνη και οι προβλέψεις για τη μετέπειτα πορεία των δεικτών δίνουν κάποια αισιοδοξία» δηλώνει ο Ρομπ Ντόμπσον της Markit και συμπληρώνει: «Η πραγματική σπίθα που ελπίζουμε ότι θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη είναι τα αυξανόμενα σημάδια σταθεροποίησης στις εγχώριες αγορές. Αυτό δεν βοηθά μόνο τους μεταποιητές, αλλά και τον κλάδο υπηρεσιών, που βρίσκεται στο χείλος της ανάκαμψης».

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών επίσης ανέκαμψε στο 49,8, οριακά πάνω από την αρχική ένδειξη για 49,7. Η ένδειξη του Ιουλίου για τον κλάδο υπηρεσιών της ευρωζώνης είναι η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2012.

Εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση του κλίματος στη Γερμανία, όπου ο συνολικός ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 52,1 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα. Αν και η αρχική ένδειξη ήταν ακόμη υψηλότερη (στο 52,8), οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι. "Η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο με θετικό βηματισμό" δηλώνει ο Τιμ Μους της Markit. Ο υποδείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 51,3 από 50,4 τον Ιούνιο.

Θετικές ήταν οι εξελίξεις και για τη Γαλλία, όπου η συρρίκνωση του ιδιωτικού κλάδου ήταν η μικρότερη των τελευταίων 17 μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 49,1 από 47,4 τον προηγούμενο μήνα. Αρχικά, ο πήχης για τον Ιούλιο είχε τεθεί χαμηλότερα στο 48,8. Σε ό,τι αφορά το γαλλικό κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε σε υψηλό 18 μηνών, στο 48,6 από 47,2 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v