Ισπανία: Έρχονται κατεδαφίσεις κατασχεθέντων ακινήτων

«Αν οι κατεδαφίσεις ξεκινήσουν μαζικά, θα αποτελέσουν ένα θετικό σημάδι αναγνώρισης του ότι είναι αδύνατο να πωληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο Rodriguez de Acuna, σύμβουλος real estate.

Ισπανία: Έρχονται κατεδαφίσεις κατασχεθέντων ακινήτων
Η εταιρεία κατεδαφίσεων του Daniel Anka απασχολούσε περίπου 450 άτομα πριν την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων τις Ισπανίας. Με περίπου το ένα δέκατο του εργατικού της δυναμικού να απομένει, τώρα η εταιρεία κατεδαφίσεων περιμένει εναγωνίως μια κλήση από την bad bank της χώρας, ώστε το εναπομένων προσωπικό της να κατεδαφίσει όσα μισοκτισμένα σπίτια η τράπεζα κρίνει ότι δεν αξίζει να ολοκληρωθούν.

Και μπορεί ο Anka να μην χρειαστεί να περιμένει πολύ καθώς η Sareb, εταιρία διαχείρισης «επικίνδυνων» ακινήτων των κρατικοποιημένων τραπεζών της Ισπανίας, αποφάσισε την άμεση παύση εργασιών σε 160 εκ των 650 κτιρίων που βρίσκονται στα βιβλία της. Όσα έργα κρίνει ότι δεν αξίζει να ολοκληρωθούν, θα δοθούν προς κατεδάφιση.

«Πιστεύουμε ότι η «κακή» τράπεζα θα αρχίσει να αναζητεί προσφορές για ορισμένα έργα κατεδάφισης ξεκινώντας απ' αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Anka, πρόεδρος της Anka Demoliciones και αντιπρόεδρος του ισπανικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατεδαφίσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Ισπανία ακόμα μετρά τα συντρίμμια της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, η όποια είχε αναπτυχθεί εντυπωσιακά την προηγούμενη δεκαετία, ρίχνοντας τις τιμές κατά 30%, που σε συνδυασμό με την ανεργία του 26%, επιβάρυνε όσο ποτέ τις ισπανικές τράπεζες με επισφαλή δάνεια. Με τόσο υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, οι τράπεζες τώρα έχουν γίνει κάτι παραπάνω από απρόθυμες να υπογράψουν νέα δάνεια. Έτσι, η απόφαση της Sareb να κατεδαφίσει τα μισοτελειωμένα κτίρια ελευθερώνοντας χώρο, αντί να περιμένει (ματαίως;) κάποιο αγοραστή φαντάζει πιο λογική τώρα που η ισπανική κρίση μετρά το έκτο της έτος.

«Αν οι κατεδαφίσεις ξεκινήσουν μαζικά, θα αποτελέσουν ένα θετικό σημάδι αναγνώρισης του ότι είναι αδύνατο να πωληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο Rodriguez de Acuna, σύμβουλος real estate. «Τουλάχιστον η γη θα μπορούσε να χρησιμοποιεί διαφορετικά και για άλλους σκοπούς.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v